Skip to main content

Βόζεμπεργκ:Το 20% των νέων γυναικών υπέστη παρενόχληση μέσω διαδικτύου

Η εξάλειψη κάθε είδους βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να ριζώσει βαθιά στα θεμέλια της ευρωπαϊκής κοινωνίας, τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Πρόταση ψηφίσματος για την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών την 25η Νοεμβρίου.  

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σημαντικό νομικό κείμενο που καλύπτει το θέμα της βίας κατά των γυναικών σε διάφορα επίπεδα, θέτοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους, όπως πρόληψη, καταπολέμηση των διακρίσεων, ποινικές κυρώσεις για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας καθώς και προστασία και στήριξη των θυμάτων.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, μεταξύ  των εισηγητών του ψηφίσματος, υπογράμμισε στην παρέμβασή της, ότι «η εξάλειψη κάθε είδους βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να ριζώσει βαθιά στα θεμέλια της ευρωπαϊκής κοινωνίας, εκτοπίζοντας αναχρονιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις» και επεσήμανε ότι «η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την κύρωση της Σύμβασης από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη».

Σύμφωνα με την ίδια,  η βία κατά των γυναικών και η έμφυλη βία εξακολουθούν δυστυχώς να αποτελούν εκτεταμένα φαινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το 1/3 του συνόλου των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στην ενήλικη ζωή τους, ενώ περίπου 20% των νεαρών γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου.

«Η καταπολέμηση και η εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση αλλά και στη μη διάκριση συνιστούν θεμελιώδη δικαιώματα, κατοχυρωμένα στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Αυτό που μένει ακόμα είναι να ριζώσουν τα δικαιώματα αυτά βαθιά στα θεμέλια των κοινωνιών μας και να εφαρμοστούν στην πράξη και στην καθημερινή ζωή, αλλάζοντας αναχρονιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις» κατέληξε η ευρωβουλευτής.