Skip to main content

Βούτσης: Να μην προχωρήσουμε σε «βιομηχανία» Εξεταστικών

Θα πρέπει και η προσοχή της κοινής γνώμης και το ενδιαφέρον να στραφεί και να είναι προσηλωμένο σε πραγματικές υποθέσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής

Δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε μια «βιομηχανία» Εξεταστικών επί παντός επιστητού, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας την επικείμενη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για την υπόθεση Noor 1 Γιαννουσάκη.

«Η συζήτηση θα εξελιχθεί μέσα στην Ολομέλεια. Και τα επιχειρήματα θα ακουστούν εκεί με τον πιο δυνατό τρόπο και θα αντιπαρατεθούν» σημειώνει ο κ. Βούτσης. Επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν υπάρχει από πλευράς της δικαιοσύνης έγκληση προς τη Βουλή, για ενασχόληση με αυτό το ζήτημα, όπως έχει υπάρξει για άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ξεκίνησαν προανακριτικές και λοιπές διαδικασίες».

«Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι θα πρέπει και η προσοχή της κοινής γνώμης και το ενδιαφέρον να στραφεί και να είναι προσηλωμένο σε πραγματικές υποθέσεις οι οποίες δημιουργούν πράγματι εξαιρετικά και εύλογα ερωτήματα, σαν αυτές με τις οποίες ήδη ασχολείται και η εξεταστική, για την υγεία και αλλού», προσθέτει.

Ο κ. Βούτσης αναφέρει ακόμη ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι το βασικό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί η Βουλή στη νέα της Σύνοδο που ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Σε σχέση με την εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ πως η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη, με βάση όσα είπε πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, και προτρέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προτρέχει διότι, όπως αναφέρει, διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Βουλής απαντά ότι «όλοι οι λειτουργοί, και αυτό έχει αποδειχθεί στη δημοκρατία μας, και στις τρεις εξουσίες, μπορούν επαγγελματικά, εφόσον κλείνουν τον κύκλο ευθύνης τους- σε όποιο επίπεδο,  και στο ανώτατο δυνατό- να αξιοποιούνται, εφόσον οι ίδιοι το θέλουν, με βάση τις γνώσεις τους σε αντίστοιχες ή σε θέσεις συμβούλων, όπως εν προκειμένω πρόκειται, διότι δεν πρόκειται για μια θέση με αντιμισθία».

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των Γενικών Διευθυντών, ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζει πως ήταν «πλήρως αποκαμματικοποιημένη» και πως «έτσι πρέπει να είναι και για όλο το Δημόσιο», ενώ ως προς το στάτους των υπαλλήλων της Βουλής τονίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει γίνει πλήρης εξομοίωση τους με όσα ισχύουν  σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Για τις προσλήψεις στη Βουλή σημειώνει ότι στο παρελθόν, αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακές και υποστηρίζει ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα.