Skip to main content

Βούτσης: Ιστορική απόφαση η παράδοση του «Φακέλου της Κύπρου»

Το αρχειακό υλικό θα παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας την προσεχή Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στην Κύπρο.

Την ομόφωνη έγκριση της Ολομέλειας έλαβε η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για την παράδοση του υλικού που αφορά στον «Φάκελο της Κύπρου» και το οποίο είχε γίνει αντικείμενο μελέτης και αξιολόγησης από την εξεταστική επιτροπή στο διάστημα, από το 1986 έως τον Οκτώβριο του 1988, οπότε και είχαν κατατεθεί τα σχετικά πορίσματα.
 
Η απόφαση που έλαβε σήμερα η Ολομέλεια έγινε σε υλοποίηση όσων διαλαμβάνονται σε Πρωτόκολλο Συνεργασίας, καθώς και σε παράρτημα που ακολούθησε και είχαν υπογράψει οι δύο πρόεδροι: ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2016 και το 2017.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή απόφαση, ιστορικό χρέος την παράδοση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου.  

Το υλικό θα παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας την προσεχή Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στην Κύπρο, όπου θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει ειδική διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, με στόχο να δημιουργηθεί μια επιμελημένη έκδοση των πρακτικών της επιτροπής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, η οποία θα ανοίξει και στο ευρύτερο κοινό μια πολύτιμη ιστορική πηγή, στο πλαίσιο της ασφάλειας, της εγκυρότητας και της επιστημονικής ακεραιότητας που προσφέρει το κύρος των δύο Κοινοβουλίων.  
 
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη που βρίσκομαι ενώπιον σας γι` αυτό το θέμα. Ιδιαίτερα όμως αισθάνομαι συγκίνηση, διότι 43 χρόνια δεν είναι απλά πολλά, είναι υπερβολικά πολλά και έχουν διαμορφώσει ένα ιστορικό ρήγμα μνήμης και ευθύνης», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και χαρακτήρισε «ιστορικό χρέος» την παράδοση του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο «Φάκελος της Κύπρου» περιέχει σχεδόν 90 μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που είχαν εμπλοκή στα γεγονότα στα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας, ενώ υπενθύμισε ότι παρά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής από την Βουλή δεν πάρθηκε ποτέ απόφαση επί του πορίσματος, ούτε το ζήτημα αποτέλεσε ξανά αντικείμενο συζήτησης στην Βουλή.

Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν αναφορικά με τα απόρρητα αρχεία που περιλαμβάνονται στον Φάκελο, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι το παράρτημα του Πρωτοκόλλου με την Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει κοινή έγγραφη άδεια των δύο κοινοβουλίων για την πρόσβαση σε αυτά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτά τα αρχεία δεν θα αποσταλούν άμεσα, αλλά σε 3-4 μήνες, λόγω της περίπλοκης νομικής διαδικασίας, ενώ θα εξεταστεί αν κάποια από αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα μπορούν να αποχαρακτηριστούν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι κατά την συγκέντρωση του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου» διαπιστώθηκε ότι έλλειπαν οι 11 πρώτοι φάκελοι από τα Πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν έγινε εφικτό να εντοπιστεί πώς αφαιρέθηκαν αυτοί οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής. Ως προς την αποκατάστασή τους, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτούς τους φακέλους απομαγνητοφωνήθηκαν από το ακουστικό υλικό, διαδικασία δύσκολη, λόγω της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος.