Skip to main content

Βούτσης: Είμαι αισιόδοξος πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα

Ο πρόεδρος της Βουλής σε ερώτημα για την εκλογολογία των τελευταίων ημερών απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την επανέναρξη του διαλόγου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84.

Όπως είπε «η έκτακτη παροχή της κυβέρνησης είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και δεν απαιτούσε ιδιαίτερη άδεια από τους δανειστές» Επίσης, εξέφρασε αισιοδοξία για το σύντομο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, ενώ για το ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι θα μπορούσε να είναι συμβουλευτικός. Αναφορικά με το αν θα γνωστοποιηθεί η απαντητική επιστολή που εστάλη από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι «ούτως ή άλλως, τέτοιες επιστολές συνήθως διαρρέουν από τις Βρυξέλλες». Για τη στάση Σόιμπλε υποστήριξε ότι διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού και ο τρόπος που συμπεριφέρεται «δεν μπορεί από το να τυγχάνει απάντησης». Ο πρόεδρος της Βουλής σε ερώτημα για την εκλογολογία των τελευταίων ημερών, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Αναλυτικά, ο κ Βούτσης είπε:

-Για την επανέναρξη του διαλόγου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους:

«Το περιμέναμε, όχι επειδή ήταν επαρκής η απαντητική επιστολή Τσακαλώτου, αλλά γιατί όλο αυτό δεν είχε μια άλλη βάση, όπως αυτή που επικαλέστηκαν, ότι δηλαδή αποτελούσε παραβίαση της συμφωνίας, η κυβερνητική απόφαση για το επίδομα και για το ΦΠΑ. Ηταν μια πολιτική, επί της ουσίας, απόφαση  που εξελίχθηκε και δημιούργησε τις εντυπώσεις της, η επιστολή επαναλαμβάνει    ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα πηγαίνουμε ακολουθώντας  τις δεσμεύσεις με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτό το ζήτημα, παρότι συζητήθηκε διεξοδικά στη Βουλή, δεν έγινε ίσως αντιληπτό από τον κόσμο ότι δεν χρειαζόταν καμία άδεια από τους δανειστές. Εάν μιλάμε τώρα για απλή γνώση ή για μια ενημέρωση, αυτή επί της ουσίας υπήρχε διότι η πρόβλεψη για παροχή κοινωνικού μερίσματος είχε ενταχθεί στον προυπολογισμό».

-Για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της απαντητικής επιστολής Τσακαλώτου:

«Ούτως ή άλλως, τέτοιες επιστολές- συνήθως- διαρρέουν από τις Βρυξέλλες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η συζήτηση δε αναφορικά με το άν πρόκειται ουσιαστικά για δήλωση-μετανοίας, όπως ρωτάτε, να πω ότι δεν υπάρχουν αυτά… Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει δημόσια και δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους ερμηνείες, παρερμηνείες ή και πράξεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω ότι η βάση είναι απολύτως νομιμοποιημένη από την ελληνική πλευρά».

-Για τη συμπεριφορά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την μετωπική σύγκρουση με την ελληνική πλευρά:

«Δεν ήταν κάτι προετοιμασμένο, ούτε  σκόπιμο, έκανα και εγώ δηλώσεις.

Δεν είναι δυνατόν, άτυπα αλλά και τυπικά πλέον, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ να διεκδικεί  ρόλο υπερυπουργού Οικονομικών  και μάλιστα σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, κάνοντας προβλέψεις και εκτιμήσεις,  αλλά  και δίνοντας τον… χρησμό του -επιτρέψτε μου να πω-  δημόσια,  πριν από τη συνεδρίαση οποιουδήποτε οργάνου, θεσπισμένου ή λιγότερο θεσμικού, όπως το Eurogroup, προκειμένου να προκαλεί εντυπώσεις ή και  συσχετισμό. Αυτό δεν το έκανε ούτε πέρσι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πιστεύω ότι το κάνει επειδή έχει αντιληφθεί  για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε μια θέση, αν όχι μειοψηφική, αλλά πάντως τυπικά χωρίς την ηγεμονία που είχε το 2015. Ο τρόπος  που συμπεριφέρεται δεν μπορεί παρά να τυγχάνει απάντησης. Αν αυτή είναι μια τακτική που αναφέρεται με τρόπο πολιτικά κανονικό και χωρίς ακρότητες σε ζητήματα πολιτικής, όσο αυστηρή και αν είναι, ποτέ δεν σε δυσκολεύει, ούτε και σε βάζει στη γωνία. Προσωπικά πιστεύω ότι βοηθάει. Αν επρόκειτο για ανάπτυξη καμίας υστερίας ή την προσωποποίηση αυτού που μας συμβαίνει στο όνομα και το πρόσωπο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, θα ήταν λάθος. Δεν πρόκειται για τον φορέα όλων των δεινών μας, νομίζω πώς έχουμε αρκετή γνώση όλοι οι πολιτικολογούντες να αντιλαμβανόμαστε ότι καταβάλλει συντονισμένες και διαχρονικές προσπάθειες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ να κρατάει τη μπαγκέτα για να ρυθμίζει αυτή την ενορχηστρωμένη αντίθεση σε οριακές στιγμές. Απο αυτόν το ρόλο πρέπει ο ίδιος να βγει για το καλό της ΕΕ και των σχέσεών μας. Εμείς έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι καθαρές κουβέντες, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, διαμορφώνουν σαφή μέτωπα και ενδεχομένως στενότερες συμμαχίες. Κατά τα άλλα δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχει μια τόσο πιστή τήρηση του προγράμματος και των συμφωνηθέντων, ακόμα και αυτών που έχουν αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, να υπάρχει απόσταση από τα συμφωνηθέντα από πλευράς μερίδας δανειστών, γιατί αυτό συμβαίνει τώρα. Η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε τόση μεγάλη έκταση και χρονική διάρκεια Είναι αδιανόητο να λένε ότι παγώνουμε τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος διότι μας φάνηκε ότι δεν είχαμε ενημερωθεί για ένα πλεόνασμα, το οποίον σημειωτέον αμφισβητούσαν».

-Για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο όριο της 25ης Ιανουαρίου:

«Πιστεύω ότι είναι ένας ικανός χρόνος για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης κι αυτό για πολιτικούς λόγους καθώς αρχίζει ο εκλογικός κύκλος στις άλλες χώρες της ΕΕ».

-Για το ρόλο του ΔΝΤ και την σχετική κυβερνητική πολυγλωσσία:

«Όταν μπαίνει ως απόλυτη προϋπόθεση από γερμανικής πλευράς ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εν τοις πράγμασι δεν είναι εύκολο να πεις ότι αύριο σταματάω τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα ήταν ίσως μια συμβιβαστική πρόταση ο ρόλος του να είναι εκείνος του τεχνικού συμβούλου, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι Γερμανοί το θέλουν για να βάζει τα σκληρά μέτρα στο τραπέζι και να κάνει αυστηρούς ελέγχους».

-Για τις εκλογές και την εκλογολογία:

«Σε περιόδους μη κανονικότητας και παρατεταμένης κρίσης, η εκλεγμένη κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλεί τα όρια που δίνουν η ίδια η πολιτική κατάσταση και το Σύνταγμα. Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η θέση της κυβέρνησης που επανειλημμένως έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για εξάντληση της τετραετίας».