Skip to main content

Βούτσης από Θεσσαλονίκη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Είμαι αισιόδοξος ότι η συνολική συμφωνία που θα γίνει θα δίνει πολλές δυνατότητες και πολλές ευχέρειες, υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Bρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, λίγο πριν την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι αυτή θα δίνει πολλές δυνατότητες και ευχέρειες.

«Πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά όπως λένε όλες οι εκτιμησεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η συνολική συμφωνία που θα γίνει θα δίνει πολλές δυνατότητες, πολλές ευχέρειες και τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός ικανού κοινωνικού πακέτου, που θα αντισταθμίζει τις όποιες επιπτώσεις των νέων μέτρων στον κοινωνικό τομέα», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Για την καθυστέρηση δεν φταίνε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά το ΔΝΤ που επανέφερε όλη την ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης στη δεύτερη αξιολόγηση, είπε, στη συνέχεια, στην ομιλία του ο κ. Βούτσης και έφερε ως παράδειγμα τις συντάξεις που τώρα γίνεται προσπάθεια το μάξιμουμ να είναι 20% στις υψηλές προσωπικές διαφορές και να μην θιγούν οι μικρές προσωπικές διαφορές.

"Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην εντολή που δόθηκε από τον ελληνικό λαό να βγει η χώρα στα μέσα του 2018 από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, του περιορισμούς και τις επιτηρήσεις με την κοινωνία όρθια, ούτε το ένα μόνο του, ούτε το άλλο", τόνισε και σημείωσε ότι τα αντίμετρα θα είναι ένα κοινωνικό πακέτο, το οποίο θα αφορά την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, την ένταξη 130.000 παιδιών αντί 86.000 σήμερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την κάλυψη όλης της ζήτησης, την κάλυψη για τα φάρμακα από ένα σημείο και ύστερα για το 100% κ.α.

"Δεν εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση μόνο το Μνημόνιο γι αυτό δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι άδικο και γι αυτό δεν δεχόμαστε ότι είμαστε ίδιοι με αυτούς που είχαν κάνει δικά τους, είχαν την ιδιοκτησία, όπως λέγανε ,αυτών των προγραμμάτων. Διότι σε κάθε δυνατότητα που παρουσιάζεται, σε κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε είναι εμφανές το κοινωνικό πρόσημο", τόνισε ο κ. Βούτσης.

Η σημερινή κυβέρνηση είπε νομοθετεί όχι μόνο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά κι ένα παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων και ταυτόχρονα παρατήρησε ότι καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δώσει δείγμα ότι είχε τέτοια επιλογή, αλλά ούτε και καμιά μελλούμενη (από αυτές που οι δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίνει τρομακτικά ποσοστά, όπως σχολίασε) δεν τολμάει ούτε καν ως ρητορεία να το υποσχεθεί, διότι, απλώς, δεν είναι αυτής της αντίληψης.