Skip to main content

Βούτσης: Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ

Ο κ. Βούτσης επικέντρωσε ακόμη στην ανάγκη για νέα πιο δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση, που θα διασφαλίζει καλύτερη ισορροπία.

Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, μιας νέας πιο δημοκρατικής οικονομικής διακυβέρνησης και της ενδυνάμωσης του ρόλου, τόσο του ευρωπαϊκού όσο και των εθνικών κοινοβουλίων, εστίασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για το «Μέλλον της Ευρώπης», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Ταλίν της Εσθονίας. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι απαιτείται κοινή δράση των κρατών μελών για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης «υπαρξιακού χαρακτήρα» για την ΕΕ, καθώς είναι «κρίσιμη για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Αφού επέκρινε τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τονίζοντας ότι «κατέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες στο πεδίο των πολιτικών επιλογών και της αρχιτεκτονικής της ΕΕ», ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτοί είναι πρωτίστως η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και η εφαρμογή νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες, που θα λαμβάνει υπόψη του τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα μειώσει τις ανισότητες, θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα προωθήσει τον κοινωνικό διάλογο (θέση που υποστηρίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου) με παράλληλη αποτροπή σχεδιασμών για «πολλές ταχύτητες», «ειδικές οικονομικές ζώνες και συμπεριφορές νεοαποικιακού χαρακτήρα». Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος χαιρέτισε την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα από την Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, τον Δεκέμβριο του 2017.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βούτσης επικέντρωσε ακόμη στην ανάγκη για νέα πιο δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση, που θα διασφαλίζει καλύτερη ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ έδωσε έμφαση στις απαιτούμενες «γενναίες αποφάσεις» για την ενίσχυση του ρόλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία, καθώς και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της λογοδοσίας του Eurogroup, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για θεσμοθέτηση θέσης «Ευρωπαίου υπουργού Κοινωνικής Προστασίας».

Όπως ο ίδιος εξήγησε «η επίτευξη των παραπάνω στόχων πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις συζητήσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, κρίνοντας απαραίτητη την πρόβλεψη κονδυλίων για τη διαχείριση του, όπως και «την αλληλέγγυα και ισόρροπη ανάληψη ευθύνης και εφαρμογής από τα κράτη μέλη των κοινών αποφάσεων» προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι «ξενοφοβικές, ρατσιστικές αντιλήψεις που οδηγούν και σε αντιευρωπαϊκές πολιτικές εθνικής αναδίπλωσης».