Skip to main content

«Βουλιάζουν» τρία κέντρα υγείας που εξυπηρετούν 100.000 πολίτες

Υπολειτουργούν τα κέντρα υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων. Οδηγούνται στο... λουκέτο λόγω υποστελέχωσης. Στον... αέρα η υγειονομική φροντίδα.

Σημαντικά προβλήματα υπολειτουργίας και υποστελέχωσης των κέντρων υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων διαπιστώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας μάλιστα εξυπηρετούν πάνω από 100.000 πολίτες!

«Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, αμέσως μετά το Πάσχα. Ανησυχούν, όπως και το στελεχιακό δυναμικό των κέντρων υγείας, ότι η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου στον Εύοσμο με σκοπό την κάλυψη των πρωτοβάθμιας αναγκών υγείας στη δυτική πλευρά της πόλης θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση, διάλυση και οριστικό λουκέτο των τριών κέντρων υγείας, τα οποία καλύπτουν μέχρι σήμερα τις υγειονομικές τους ανάγκες», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής αποχώρηση γιατρών από τα κέντρα υγείας, με τη μορφή μετακινήσεων και αποσπάσεων σε άλλες δομές υγείας και νοσοκομεία, χωρίς την αναπλήρωσή τους, ενώ την ίδια ώρα καταργούνται ιατρεία μέσα στα κέντρα υγείας, που ως τώρα εξυπηρετούσαν τους πολίτες δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να επαναλειτουργήσουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, στο κέντρο υγείας Χαλάστρας, που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες άνω των 30.000 κατοίκων, τρεις από τους τέσσερις γιατρούς του βρίσκονται πριν από τη σύνταξη. «Αν δεν καλυφθούν τα κενά ως το καλοκαίρι που θα βγουν στη σύνταξη το κέντρο υγείας δε θα μπορεί να λειτουργήσει. Το προσωπικό δίνει μάχη για να βγάλει τις μηνιαίες εφημερίες, ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο τους τελευταίους έξι μήνες υπολειτουργεί. Πραγματοποιεί μόνο γενική εξέταση αίματος, διότι δε διαθέτει τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Το ακτινολογικό τμήμα επίσης υπολειτουργεί, επειδή δεν έχει επάρκεια σε φιλμ», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για το κέντρο υγείας Διαβατών, που εξυπηρετεί πάνω από 50.000 κατοίκους όλους του δήμου Δέλτα, περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας, τις φυλακές Διαβατών, τους συνοικισμούς και καταυλισμούς των Ρομά, αλλά και τους προσωρινούς καταυλισμούς των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και έχει 15 περιφερειακά ιατρεία στα χωριά όλης της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, λειτουργεί οριακά.

Όσον αφορά στο κέντρο υγείας Κουφαλίων, ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι χρειάζεται τέσσερις επιπλέον γιατρούς για να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τους περίπου 22.000 κατοίκους στην περιοχή ευθύνης του. Επιπλέον, ενώ διέθετε και ασθενοφόρο και πλήρωμα, έχασε αρχικά το πλήρωμα και στη συνέχεια και το ασθενοφόρο, διότι επιτήδειοι τις νύχτες ξήλωναν λίγα – λίγα τα εξαρτήματά του! Ούτε καν φύλακα δεν διαθέτει!

«Τίποτα δεν αναπληρώνεται, οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το ιατρικό προσωπικό συνεχώς φθίνει. Αν και δεν έχω καμιά αρμοδιότητα, μόνο την ευαισθησία που προκαλεί η εντοπιότητα, συναντήθηκα με το προσωπικό και τους διευθυντές των κέντρων υγείας για να ακούσω από 'πρώτο χέρι' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, όπως μου την εξέθεσαν και οι δήμαρχοι Δέλτα και Χαλκηδόνας, που ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθυνθώ στο διοικητή της Γ΄ ΥΠΕ. Ο κ. Κίρκος, παρόλο που βρισκόμαστε στις παραμονές του Πάσχα, προς τιμήν του, δέχτηκε να μας συναντήσει. Ζήτησα αυτή τη συνάντηση προκειμένου να του θέσουμε τα ζητήματα, μαζί με τους δημάρχους και να συζητήσουμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν και προκαλούν την οργή των κατοίκων», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Μετά το τέλος της συνάντηση κ. Κίρκος δεσμεύτηκε ότι μέσω της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη γιατρών οι συνταξιοδοτήσεις θα καλυφθούν, τα κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ σήμερα κιόλας ορίστηκε μικροβιολόγος για το Κέντρο Υγείας Χαλάστρας. Ωστόσο, κι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα ζητήματα υποστελέχωσης είναι υπαρκτά, προσθέτοντας πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπισή τους.