Skip to main content

Βουλιάζει η αγορά κατοικίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Τι προκύπτει με βάση την ανάλυση της έρευνας για την πορεία της διεθνούς κτηματαγοράς, την οποία πραγματοποίησε η Knight Frank.

Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις, αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων τους διεθνώς, γεγονός που συνεπάγεται δύο πράγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς:

Α) την συνεχιζόμενη κρίση στην ελληνική κτηματαγορά και

Β) την σημαντική ανάκαμψη που παρατηρείται στη διεθνή αγορά κατοικίας.

Αυτό προκύπτει με βάση την ανάλυση της έρευνας για την πορεία της διεθνούς κτηματαγοράς, την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank.

Ειδικότερα, η Αθήνα κατατάσσεται στην 129η θέση επί συνόλου 150 πόλεων, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο η ετήσια υποχώρηση των τιμών ήταν της τάξεως του 1,4%. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάταξη της Θεσσαλονίκης, καθώς οι τιμές σημείωσαν μεγαλύτερης πτώση, της τάξεως του 2,7%, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 138η θέση.

Κοινή πορεία με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ωστόσο καταγράφουν και αρκετές πόλεις της Κύπρου, όπως η Λεμεσός (πτώση 0,5% και 124η θέση), η Λευκωσία (πτώση 1,1% και 128η θέση), αλλά και η Λάρνακα (πτώση τιμών 1,5% και 130ή θέση). Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι η αγορά κατοικίας στην Κύπρο καταγράφει σαφώς ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει συνεχώς, με αποτέλεσμα να θεωρείται θέμα χρόνου και η βελτίωση της πορείας των τιμών. Ενώ στην Ελλάδα...

Δείτε τον πίνακα από το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής: