Skip to main content

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του ν/σ για αναδοχή και υιοθεσία

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, άρχισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί της επίμαχης διάταξης για αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια.Η διάταξη έχει προκαλέσει «αναταραχή» και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τρίτη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι νομικά, θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση να κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

«Νομίζω πως αυτό είναι εύλογο. Από εκεί και πέρα, είναι επίσης εύλογο ότι όποιος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, ενώ αποσαφήνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά την υιοθεσία.

Όπως εξήγησε, η υιοθεσία είναι διαφορετικός θεσμός, στον οποίο υπάρχει πλήρης αποκοπή του παιδιού από τον προηγούμενο γονέα και πλήρης υποκατάσταση του θετού γονέα στη θέση του γονέα του παιδιού, ενώ στην αναδοχή «έχουμε, στην πραγματικότητα, παράλληλη ύπαρξη του φυσικού γονέα και του αναδόχου».

«Ο λόγος που δεν αφορά την υιοθεσία είναι διότι στον Αστικό Κώδικα προβλέπεται ότι η υιοθεσία μπορεί να γίνει μόνο από ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο. Επομένως, εφόσον είναι έτσι ορισμένο στον Αστικό Κώδικα, δεν μπορούσε ένας νόμος να υπερσκελίσει τα ορισμένα στον Αστικό Κώδικα» πρόσθεσε.