Skip to main content

Βουλή: «Ναι» από τους φορείς στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου και της Ένωσης Γυναικών δήλωσαν την αντίθεση τους αλλά συμφώνησαν ότι τα παιδιά θα πρέπει να δοθούν σε οικογένειες.

Θετικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίστηκαν επί της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα για αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια, οι 29 φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου που εκσυγχρονίζει τον θεσμό υιοθεσίας και αναδοχής.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και η εκπρόσωπος της Ένωσης Γυναικών δήλωσαν την αντίθεση τους στη διάταξη, ωστόσο, κανένας από τους εκπροσώπους των φορέων δεν διαφώνησε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να βρίσκονται λιγότερα παιδιά στα ιδρύματα και περισσότερα σε οικογένειες.

«Παρά τα αντιθέτως αναμενόμενα, η διαφωνία της Ιεράς Συνόδου δεν έχει να κάνει πρώτα και κύρια με την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια. Έχουμε συνολική και δομική διαφωνία με το σύμφωνο συμβίωσης» υπογράμμισε ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Θόδωρος Παπαγεωργίου.

Αφού πρώτα διάβασε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει τις εγγυήσεις σταθερότητας που έχει ένας γάμος.

«Ο γάμος έχει εγγυήσεις, με το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί απλώς να αποδεσμευθεί με ένα απλό εξώδικο, μέσα σε ένα τρίμηνο. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στους δυο θεσμούς, Χαμηλώνει τον πήχη της παιδικής προστασίας» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν γίνεται να υπάρχει διάκριση με τα ετερόφυλα ζευγάρια γιατί η χώρα θα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Ή θα επιτραπεί για όλους ή για κανέναν» είπε και διευκρίνισε ότι η διαφωνία της εκκλησίας για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει να κάνει με ηθικές αξίες.

«Το συμφέρον του παιδιού έχει να κάνει και με την κοινωνική ένταξη, δεν είναι άνετη η κοινωνία. Να μην αρχίσει η προσπάθεια προόδου και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας από τα παιδιά. Φανταστείτε τι κοινωνική διάκριση θα βιώσουν τα μη βιολογικά παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ζήτησε να εξαιρεθεί από τον κανόνα του ανώτατου και κατώτατου ορίου ηλικίας, που είναι το 60ο και το 30ο έτος ηλικίας, η συγγενική αναδοχή.

«Το νομοσχέδιο μάς δημιουργεί προβληματισμό κυρίως γιατί δεν προβλέπει επαρκώς τη συγγενική αναδοχή και φροντίδα. Η ανάθεση και η φροντίδα του τέκνου αποκλείει τους συγγενείς. Πρέπει ρητά να οριοθετείται η προτεραιότητα της συγγενικής αναδοχής» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το άρθρο 8 θα είχε λογική αν στη σειρά των κατάλληλων για αναδοχή δεν απέκλειε ένα πρόσωπο που έχει αναπτύξει ένα ψυχικό σύνδεσμο με το παιδί και είναι πιο κατάλληλο» πρόσθεσε.

Σημαντικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Τριανταφυλιά Αθανασίου, τονίζοντας ότι έχει παιδοκεντρική στόχευση, ενώ για πρώτη φορά εμπλέκονται επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί στο κομμάτι της αναδοχής.

«Το νομοσχέδιο καταργεί τις διακρίσεις, με στόχο κανένα παιδί στο ίδρυμα» επεσήμανε.

Ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής Κοινωνικής Ερευνάς και Εργασίας των Παιδικών χωριών ΣΟΣ Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη συνεργειών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ένας μόνο κοινωνικός λειτουργός να αξιολογεί την αναδοχή και επεσήμανε ότι «πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη «μεταπαρακολούθηση» των ανάδοχων οικογενειών».

«Επειδή μιλάμε για ετοιμότητα της κοινωνίας θα πρέπει να εκπαιδευτεί με μια μεγάλη καμπάνια στην κουλτούρα διαδοχής. Υπάρχει ακόμα και στη Βουλή άγνοια για το τι σημαίνει πραγματικά αναδοχή και υιοθεσία. Χρειάζεται μεγάλη καμπάνια του όλου θεσμού ώστε να αλλάξει η κουλτούρα υπέρ του συμφέροντος του παιδιού» υπογράμμισε.

«Για εμάς χίλιες φορές να είναι σε μια οικογένεια ένα παιδί παρά στο δρόμο» επεσήμανε η Λώρα Παπά, πρόεδρος της Μετάδρασης, σημειώνοντας ότι πάνω από 1.000 παιδιά βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο δρόμο και υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα, έχει καινοτομίες και είναι πολύ θετικό ότι διευκολύνει τη διαδικασία για την αναδοχή.

«Είναι θετικό να επιτευχθεί μέσω της αναδοχής η αποϊδρυματοποίηση. Στόχος για εμάς είναι λιγότερα παιδιά στα ιδρύματα περισσότερα στις οικογένειες. Είναι σαφές ότι πρέπει να σκύψουμε στο τρόπο που θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική» ανέφερε ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στέλιος Πλιάκης.

«Ένα παιδί με αναπηρία παραμένει πάντα άτομο παιδικής προστασίας. Σαφώς το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Σε μια ανάδοχη οικογένεια έχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και άσκησης των δικαιωμάτων του παρά σε ένα άσυλο» ήταν η άποψη που εξέφρασε η Κυριακούλα Ιωάννου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ.