Skip to main content

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις».

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις».

Με τις προωθούμενες διατάξεις, όπως αναφέρεται, «αναδιαρθρώνονται οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και θεσπίζεται γι' αυτές νέο νομικό πλαίσιο».

Παράλληλα, εισάγονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόσο για το σχεδιασμό, την οργάνωση, τον έλεγχο και την εποπτεία των αστικών συγκοινωνιών όσο και την εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, καταργείται το υφιστάμενο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), εξαγοράζεται και τίθεται σε εκκαθάριση ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ ΑΕ) και συστήνεται, στα πρότυπα λειτουργίας του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του νέος ρυθμιστικός φορέας, οι «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλλονίκης ΑΕ» (ΑΣΥΘ ΑΕ), καθώς και ο «Οργανισμός  Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΟΣΕΘ ΑΕ)

«Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή στον ευρωπαϊκό κανονισμό αλλά και «για την προστασία της εθνικής οικονομίας», αναφέρει επίσης η αιτιολογική έκθεση.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο «ρυθμίζονται το καθεστώς του νέου εποπτικού ρυθμιστικού φορέα και του νεου εκτελεστικού φορέα, η εξαγορά της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, τα θέματα που αφορούν την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης, οι διαδικασίες αποζημίωσης των μετόχων και της ομαλής μετάβασης του μεταφορικού έργου στο νέο φορέα με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού του ΟΑΣΘ, διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις».

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο και οι μετοχές είναι ονομαστικές και αμεταβίβαστες .Η ΑΣΥΘ ΑΕ αναλαμβάνει την εκτέλεση παντός είδους συγκοινωνιακού έργου (μετρό, τραμ, λεωφορεία).

Δείτε αναλυτικά ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ανακίνωση του, ο ΟΑΣΘ εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, κατηγορώντας τον για αντισυνταγματική αφαίρεση συγκοινωνιακού έργου (δείτε εδώ).