Skip to main content

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η συγκρότηση προανακριτικής για τον Παπαντωνίου

Σε σύνολο 268 παρόντων βουλευτών, υπέρ της συγκρότησης ψήφισαν 252 βουλευτές, κατά 3, παρών δήλωσαν 4, ενώ εντοπίστηκαν 8 άκυρα και 1 λευκό.

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση των εξοπλιστικων προγραμμάτων που υπέγραψε ο Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργος Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2001-2004.

Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 268 παρόντων βουλευτών, υπέρ της συγκρότησης ψήφισαν 252 βουλευτές, κατά 3, παρών δήλωσαν 4, ενώ εντοπίστηκαν 8 άκυρα και 1 λευκό.  

Ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Επιτροπή, θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και τη σύναψη συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο  Γιάννος Παπαντωνίου, με υπόμνημα που απέστειλε, επέμεινε ότι όλες οι συμβάσεις «επί 14 χρόνια έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών του». Κάνει επίσης λόγο για απόπειρα συκοφάντησης του ίδιου, «τιμωρίας» της κυβέρνησης Σημίτη και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η προανακριτική επιτροπή  θα διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τον πρώην υπουργό.

Να σημειωθεί ότι για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής απαιτούνταν τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στην συνέχεια συγκροτείται η προανακριτική σε Σώμα και ξεκινούν οι εργασίες της. Το τελικό πόρισμα κατατίθεται και πάλι στην Ολομέλεια ενώ αν η πρόταση ζητά την δίωξη του πρώην υπουργού θα προηγηθεί η αξιολόγησή της από το Δικαστικό Συμβούλιο πριν την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.