Skip to main content

Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα για μία κάλπη στην υπόθεση Novartis

Απορρίφθηκε το αίτημα που κατατέθηκε στη Βουλή για να στηθεί μία κάλπη για την υπόθεση Novartis - Η απάντηση για τις κατηγορίες εις βάρος Κουρουμπλή

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν. Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου φέρεται να προέβη σε φραστική επίθεση κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου, που ζητούσε να λάβει τον λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας για το αν είναι σωστό να στηθούν μία, δέκα ή έντεκα κάλπες, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Κύριε Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου και, πιθανότατα νομίζοντας ότι έχει κλείσει το μικρόφωνο, ξέσπασε λέγοντας: «Αι στο διάολο...».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση από τα πρακτικά και αναγνώρισε ότι όποιος και αν είπε αυτή τη φράση ήταν αστοχία και αγένεια. Ο Χ. Αθανασίου από την πλευρά του εκτίμησε πως επίθεση στο πρόσωπό του προκαλούν «όσα έχει αποκαλύψει για τους προστατευόμενους μάρτυρες».