Skip to main content

Βουλγαρία: Τον δρόμο για νέες εκλογές άνοιξε ο Μπόικο Μπορίσοφ

Αν μια μέρα ο λαός αποφασίσει για μια νέα εντολή, τότε, θα είμαστε έτοιμοι, υπογράμμισε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

Την άρνησή του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση γνωστοποίησε και επίσημα ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την άνοιξη.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κεντροδεξιός ηγέτης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από την ήττα της υποψήφιας που υποστήριξε το κόμμα του στις προεδρικές εκλογές της 13ης Νοεμβρίου, δήλωσε ότι αρνήθηκε να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

«Υπάρχει ηθική και αξιοπρέπεια στην πολιτική. Αν μια μέρα ο λαός αποφασίσει για μια νέα εντολή, τότε, θα είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε.

Καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς την υποστήριξη του κόμματος Gerb του κ. Μπορίσοφ, «ο δρόμος είναι ολάνοιχτος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές», υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Ντίμιταρ Γκάνεφ.

Ο κ. Πλέβνελιεφ θα πρέπει τώρα να αναθέσει επίσημα την εντολή στους σοσιαλιστές, το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, στη συνέχεια σε μια τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της επιλογής του, προτού συγκροτήσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπενθυμίζει ο κ. Γκάνεφ.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε μετά την καθαρή ήττα που υπέστη η υποψήφια την οποία υποστήριξε, Τσέτσκα Τσάτσεβα, από τον υποψήφιο που υποστήριξαν οι σοσιαλιστές, Ρούμεν Ράντεφ, στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Ο κ. Ράντεφ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Ιανουαρίου, εξασφάλισε το 59,3% των ψήφων.