Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Το «Όχι» τελικά ενώνει

Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζουν στη Voria.gr το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Τρεις βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ αξιολόγησαν στη Voria.gr τα αποτελέσματα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και του κοινού ανακοινωθέντος.

Και οι τρεις επισήμαναν τη σπουδαιότητα της επιλογής των πολιτών στο χτεσινό δημοψήφισμα και δήλωσαν ότι αποτελεί την πιο ηχηρή απόδειξη ότι το 'όχι' σε καμιά περίπτωση δε σήμαινε επιστροφή στη δραχμή και άλλου είδους συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που υπήρξαν όλο το διάστημα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος.

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, δήλωσε στη Voria.gr: «Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών πιστεύω ότι κινείται στους άξονες που είχαμε βάλει ως ΣΥΡΙΖΑ πριν από το δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρώ πλέον ότι έχει δώσει προωθητική διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση, μέσα κι από την κοινή συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Απομένει να δούμε τις τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας που πιστεύω ότι θα επιτύχει άμεσα η κυβέρνηση, όπως αυτή θα έρθει στη Βουλή. Όλους αυτούς τους πέντε μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε ένα και μόνο στόχο. Κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα. Να επιτύχουμε μια λύση βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, με ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Πως μπόρεσε η αντιπολίτευση να υποτιμήσει τόσο τη νοημοσύνη του κόσμου; Σε πέντε μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε τις διαπραγματεύσεις και φταίει για όλα τα δεινά; Έφεραν από το χρονοντούλαπο όλους εκείνους που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας μας σε αυτό το επίπεδο για να πουν στο λαό να ψηφίσει 'ναι'. Όποιος είχε επαφή με τον κόσμο καταλάβαινε. Φοβήθηκε ο κόσμος, αλλά είπε με υπερηφάνεια 'όχι'. Και το 'όχι' όπως καταλαβαίνουν όλοι δε δίχασε. Όσοι επένδυσαν στο φόβο είδαν τις προσπάθειές τους να πέφτουν στο κενό. Με το 'όχι' σήμερα έχουμε συναίνεση όλων των πολιτικών αρχηγών. Με το 'όχι' έχουμε σήμερα ενότητα. Με το 'όχι' έχουμε κοινή διαπραγματευτική γραμμή. Που είναι όλοι αυτοί που μας έλεγαν ότι το 'όχι' σημαίνει δραχμή, που θέλησαν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι στο ΣΥΡΙΖΑ κάναμε δημοψήφισμα για τη ρήξη; Αυτό κάναμε; Αν είχε περάσει το 'ναι' ο κ. Σαμαράς θα ήταν στα κάγκελα και θα ζητούσε την παραίτηση Τσίπρα. Με το 'ναι' δε θα έλεγαν ο κόσμος ψήφισε ευρώ. Θα έλεγαν ότι ο κόσμος καταδίκασε την κυβέρνηση. Ο κόσμος τους κατάλαβε. Μιλάμε για Ευρώπη και ευρώ ακριβώς επειδή κέρδισε το 'όχι'».

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επισήμανε: «Οι θιασώτες του 'ναι' και του διχασμού και δυστυχώς σύσσωμη η αντιπολίτευση περίμεναν το σαρωτικό δημοψήφισμα και την ανατροπή της μεγάλης συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή τελικά της κυβέρνησης ώστε να συμφωνήσουν σε αυτό που παλεύουμε πέντε μήνες τώρα, απέναντι σε όλους και σε όλα. Χρειάστηκε να περάσουμε όλα αυτά για να φτάσουν τελικά οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν στην πάγια άποψη της κυβέρνησης. Μας κατηγορούν σήμερα γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα. Μα αυτό ακριβώς κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Προσπαθούσαμε να πετύχουμε μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος και που θα περιλαμβάνει ένα σοβαρό αναπτυξιακό πακέτο. Που θα δίνει διέξοδο και δε θα είναι μια επανάληψη των αδιέξοδων πρακτικών και συμφωνιών του παρελθόντος. Τώρα τι δηλαδή; Νίκησε η δραχμή; Υπάρχει κάποιος που το πιστεύει αυτό; Υπάρχει κάποιος που ακόμη υποστηρίζει ότι θέλαμε την έξοδο από το ευρώ ή ακόμη χειρότερα τη σχεδιάζαμε; Η μαύρη προπαγάνδα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος ήταν δίκη προθέσεων. Έλεγαν στον κόσμο έρχεται η δραχμή. Η άρνηση στο δημοψήφισμα είχε ένα και μόνο στόχο: να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση. Σήμερα, μετά το 'όχι' είμαστε ενωμένοι περισσότερο από ποτέ και την προσπάθειά μας στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όσα κάνουμε πέντε μήνες κάτι εκφράζουν. Δεν κάναμε κανένα έγκλημα. Σε αυτούς τους πέντε μήνες μετακινήσαμε πόρους 8 εκ. ευρώ προς τους φτωχούς και αδύναμους. Παλεύουμε. Έχουμε να κάνουμε με μια θρυμματισμένη κοινωνία. Όμως πιστεύω ότι με μεγάλη προσπάθεια θα καταφέρουμε κάτι καλό για τον τόπο. Ελπίζω η συμφωνία να επιτευχθεί άμεσα και η επόμενη μέρα να είναι πιο αισιόδοξη για όλους μας».

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε: «Η επιλογή του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και η καθολική συμφωνία, που περιλαμβάνει και το χρέος και τη διασφάλιση της ρευστότητας και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο, αποτελεί εφαρμογή της σαφούς εντολής που έδωσε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος, αλλά και μια ηχηρή απόδειξη και της αναγκαιότητας του και του καθολικού αιτήματος για μια δίκαιη λύση. Η Ευρώπη, με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας οφείλει να αναγνωρίσει αυτό το καθολικό αίτημα και να δουλέψει ως πραγματικός εταίρος προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης. Παράλληλα με τη συμφωνία οφείλουμε να προβούμε στις απαραίτητες τομές στη διοίκηση βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».