Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα:Διστάζουν οι ξενοδόχοι να μισθώσουν δωμάτια σε πρόσφυγες

Σε ορεινές περιοχές, οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν θετικά τα προγράμματα φιλοξενίας για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση.

Την τουριστική υποβάθμιση φοβούνται πολλοί ξενοδόχοι στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διστάζουν να μισθώσουν τα δωμάτιά τους σε πρόσφυγες.

Ωστόσο, υπάρχουν ξενοδόχοι σε ορεινές κυρίως περιοχές, που αντιμετωπίζουν θετικά τα προγράμματα φιλοξενίας για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, οι ξενοδόχοι της πόλης δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα αιτήματα οργανώσεων για φιλοξενία προσφύγων.

«Τα κριτήρια για την επιλογή των ξενοδοχείων είναι συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ελάχιστη χωρητικότητα των 50 κρεβατιών, να υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα με αρχικό συμβόλαιο τριών μηνών, να βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 10 χιλιομέτρων από νοσοκομείο και ενός χιλιομέτρου από σχολείο, σούπερ μάρκετ και μηχανήματος ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ)», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει μισθώσει σε Γρεβενά, Γιάννενα, Καστοριά, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, συνολικά 19 ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται κατά μέσο για 50 μέρες, περίπου 2.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και υποψήφιοι για μετεγκατάσταση που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Αναλυτικότερα, στα Γιάννενα έχει μισθώσει 5 ξενοδοχεία, στα Γρεβενά 8, στην Καστοριά και την Πέλλα από ένα και στη Θεσσαλονίκη 4 ξενοδοχεία.