Skip to main content

«Βόμβα» Ζάεφ: Διαφωνία σε ονομασία erga omnes και αλλαγή Συντάγματος

Ζήτησε η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτισμών.

Αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις προκαλεί η νέα δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αμφισβήτησε τους βασικούς άξονες της Αθήνας στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι υπάρχει διαφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αλλά και για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Ζήτησε η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτισμών, όπου ως επίσημη ονομασία της πΓΔΜ αναφέρεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Αντί αυτού θεωρεί ότι θα πρέπει να εκπονηθούν διατυπώσεις που θα καθιστούν σαφές πως η πΓΔΜ δεν τρέφει εδαφικές βλέψεις ούτε σχεδιάζει παρεμβάσεις στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Προσέθεσε όμως πως ανάλογες διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική πλευρά, ενώ από την τοποθέτησή του δεν προκύπτει πως ήταν διατεθειμένος να ενσωματώσει τις εν λόγω διατυπώσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ θεωρεί ότι δεν επηρεάζει την Ελλάδα η διατήρηση του σημερινού ονόματος για εσωτερική χρήση, την στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει επισημάνει πως σε αυτή την περίπτωση διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα της πΓΔΜ που χρησιμοποιούνται εκτός συνόρων θα φέρουν ένα μη αποδεκτό όνομα.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναφέρει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μετά.

Σύμφωνα με το MIA, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί αλλά πως «θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία».