Skip to main content

Βόμβα στο Κορδελιό: Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο εκκένωσης

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί - Kορδέλα 30 χιλιομέτρων θα καλύψει όλη την περίμετρο της νεκρής ζώνης.

Χίλιοι αστυνομικοί θα περιφρουρήσουν την επιχείρηση για την απομάκρυνση και απενεργοποίηση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα τη ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.

Αυτό τόνισαν οι αρμόδιοι της ΕΛΑΣ προκειμένου να καθησυχάσουν τους πολίτες που θα αναγκαστούν την ερχόμενη Κυριακή να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και γενικότερα την περιοχή.

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα αρχίσουν από τις 6 το πρωί, ενώ θα υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων, τόσο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα συντονίζει την όλη επιχείρηση.

Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι της Αστυνομίας στη σημερινή τελική σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Τζιτζικώστα, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, οι άνδρες της Αστυνομίας και της Τροχαίας από τις 10 το πρωί και μετά θα επιτρέπουν μόνο την έξοδο ατόμων από την περιοχή εκκένωσης και θα απαγορεύουν την είσοδο από τα 1.900 μέτρα σε όλους. Θα τοποθετηθεί μάλιστα κορδέλα 30 χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περίμετρο.

Επίσης, έχει διασφαλιστεί, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, η αστυνόμευση της εκκενωμένης περιοχής από τυχόν κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων κτλ.

Το ΕΚΑΒ από αύριο στις 7 π.μ. θα μπορεί να μεταφέρει όσους πολίτες έχουν πρόβλημα αναπηρίας ή είναι ασθενείς ή έχουν πρόβλημα μετακίνησης ανήκοντες στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άτομα σε κατάκλιση κτλ.). Η εκτίμηση του ΕΚΑΒ είναι ότι μπορεί να μεταφέρει περίπου 320 άτομα με τα 20 ασθενοφόρα που διαθέτει και 48 παιδιά ανά οχτάωρο. Ο κύριος όγκος των περιστατικών θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί αύριο σε συγκεκριμένες δομές όπου θα πρέπει να φιλοξενηθούν και να διανυκτερεύσουν.

Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι τις ώρες που θα διακοπεί η κυκλοφορία θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30' το πρωί ως το τέλος της επιχείρησης.

Με το σχέδιο εκκένωσης ανά χείρας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημέρωσε για την επιχείρηση, τονίζοντας πως σήμερα γίνεται η τελική σύσκεψη και υπάρχει ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σχέδιο. Ήδη υπάρχει εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών. Καλώ όλους τους πολίτες που κατοικούν στους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα, να ενημερωθούν τις επόμενες μέρες από το τηλεφωνικό κέντρο (2311805300) και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr), ώστε να γνωρίζουν αν ανήκουν στη ζώνη απομάκρυνσης ή όχι. Η απομάκρυνση των κατοίκων από αυτή τη ζώνη είναι υποχρεωτική για την Κυριακή και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 10 το πρωί οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Jέρουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα ταλαιπωρήσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας όμως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό γίνεται προληπτικά και για λόγους ασφαλείας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος. Έχει την εμπειρία για τέτοιου είδους καταστάσεις. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια βόμβα υπό αυτές τις συνθήκες και πρέπει να απενεργοποιηθεί σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλά εμείς έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές και ασφαλές σχέδιο, βασισμένο στις προβλέψεις και ζητούμε από όλους τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός. Η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία είναι επί ποδός, όπως και όλοι οι φορείς, τους οποίους ευχαριστώ, και όλα θα κυλήσουν ομαλά», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, επισήμανε ότι ενημερώθηκε πόρτα – πόρτα το μεγαλύτερο μέρος του δήμου και ήδη οι τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης του κοινού έχουν πάρει φωτιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για όσους δεν επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή, ο δήμαρχος είπε ότι η εκκένωση είναι υποχρεωτική κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. «Ο καθένας θα πρέπει να διαισθανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στον εαυτό του, τα παιδιά και τους συγγενείς του και να πράξει αναλόγως», εξήγησε ο κ. Σούλας. Ο ίδιος είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της περιοχής που θα αποκλειστεί, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι τις 10 για να μετακινηθούν όλοι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν μέχρι τις 9.30 το πρωί, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα λειτουργούν κανονικά μέχρι τις 9.00' με 9.30' το πρωί ενώ θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου σε μια μικρή ακτίνα γύρω από τη βόμβα.

Ο ΟΑΣΘ ενημέρωσε ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής, ενώ θα διατεθούν όσα οχήματα απαιτηθούν, ώστε τάχιστα από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 10 να έχει εκκενωθεί η ζώνη οργανωμένης απομάκρυνσης.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε επίσης ότι έγινε εντεταμένη ενημέρωση των υπηρεσιών του δήμου για το σχεδιασμό της επιχείρησης, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό, αναρτήθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις και μοιράστηκε το απαιτούμενο υλικό πόρτα - πόρτα σε κάθε σπίτι που βρίσκεται εντός της ζώνης απομάκρυνσης και θυροκολλήθηκε σε κάθε σπίτι και κατάστημα. Σήμερα, αλλά και αύριο, πρωί και απόγευμα, κυκλοφορεί στους δρόμους της περιοχής αυτοκίνητο με μεγάφωνα που μεταδίδει ηχητικό μήνυμα ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι. Ο κ. Κυρίζογλου διευκρίνισε ότι «ολόκληρος ο οικισμός του Δενδροποτάμου εκκενώνεται. Από την περιοχή της Καζαντζάκη εκκενώνονται μόνο δύο δρόμοι και ελάχιστες οικοδομές από τη Μενεμένη».

Η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, δήλωσε ότι σε συνεργασία με τους διοικητές της 2ης και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας ελήφθησαν μια σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα τεθεί την Κυριακή σε γενική εφημερία στη δυτική πλευρά της πόλης και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος στην ανατολική ενώ δόθηκε εντολή και στο νοσοκομείο Παπανικολάου να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα όλων των κλινικών για την περίπτωση που θα χρειαστεί. Μάλιστα, έχει γίνει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που θα χρειαστούν νοσηλεία ή ειδική φιλοξενία. «Επίσης έχουμε ένα ακόμη σχέδιο το οποίο απευχόμαστε να εφαρμόσουμε σε περίπτωση που κάτι συμβεί απρόοπτα. Από τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όσοι έχουν κάποια αναπηρία ή πρέπει να έχουν μαζί τους συσκευή οξυγόνου, δεν θα πρέπει να μεταβούν στα νοσοκομεία. Δεν μπορούμε τα άτομα αυτά να τα φιλοξενήσουμε στα νοσοκομεία διότι μετά θα πρέπει, αν γίνει κάτι πολύ πιο δύσκολο από αυτό που περιμένουμε, να βάλουμε τυχόν ασθενείς. Δεν είναι χώροι φιλοξενίας τα νοσοκομεία, ούτε ξενοδοχεία. Τα νοσοκομεία θα δεχτούν μόνο ασθενείς με οξέα προβλήματα», επισήμανε.