Skip to main content

Βόμβα στο Κορδελιό: Άρχισε η πόρτα-πόρτα ενημέρωση των κατοίκων

Θυροκολλούνται τα ενημερωτικά σημειώματα. Κανένας λόγος πανικού, λένε οι αρμόδιοι. Στη «μάχη» της εκκένωσης και τα ταξί της Θεσσαλονίκης

Από σήμερα άρχισε η πόρτα πόρτα ενημέρωση των κατοίκων της ζώνης εκκένωσης για την επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στη Νέα Μοναστηρίου 90, στην περιοχή του Κορδελιού.

Συνεργεία του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου έχουν αρχίσει να κολλούν ενημερωτικά σημειώματα στις πολυκατοικίες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το συντονισμό των εθελοντικών ομάδων, που θα συμμετάσχουν στην όλη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής.

Αύριο θα γίνει η τελική σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα, ώστε να κυλήσει ομαλά όλη η διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, απενεργοποίησης, απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης της βόμβας στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη και επιστροφής των κατοίκων στις εστίες τους.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, «δεν υπάρχει κανένα θέμα προαιρετικής μετακίνησης των πολιτών. Πρόθυμοι ή απρόθυμοι δεν έχει σημασία, η περιοχή εκκενώνεται προληπτικά και υποχρεωτικά. Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μην παραμείνει κανένας κάτοικος εντός της περιμέτρου των 1.900 μέτρων και να αποτραπούν τυχόν κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων. Όλοι, ακόμη και οι πολίτες, οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα και σύνεση. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα είναι ολιγόωρη και πως δε θα υπάρξουν προβλήματα, διότι υπάρχει και αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».

Οι μετακινήσεις ορισμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (ανήμποροι να μετακινηθούν, άρρωστοι, ανάπηροι κ.ά.) θα αρχίσει από αύριο για να διασφαλιστεί και η καλή φιλοξενία τους και να εξυπηρετηθούν οι ειδικές ανάγκες που έχουν.

Μάλιστα, το σωματείο ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης «Ο ΕΡΜΗΣ», σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό TaxiWay έχει ήδη δηλώσει τη διάθεση 20 ταξί, δύο ειδικών ταξί για άτομα με αναπηρίες και ένα εννεαθέσιο βανάκι – ταξί, στην αντιπεριφέρεια, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση εξαιρετικών περιπτώσεων ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Σε συνεννόηση με την κ. Πατουλίδου θα γίνει και ο προσδιορισμός των ατόμων προς μετακίνηση, αλλά και τα οργανωτικά ζητήματα, ώστε και ο συγκεκριμένος στόλος των ταξί να διευκολύνει την επιχείρηση.

«Εμείς δίνουμε αυτά τα μέσα εθελοντικά και χωρίς κόστος, το οποίο θα το επωμιστούμε ως συνεταιρισμός, προκειμένου να βοηθήσουμε κι από την πλευρά μας στην ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης. Θα εξυπηρετήσουμε επείγοντα περιστατικά, που θα μας υποδείξει η κ. Πατουλίδου, σε συνεννόηση με τους άλλους φορείς», είπε ο πρόεδρος του «ΕΡΜΗ», Κλήμης Λεοντιάδης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της TaxiWay, Θεόδωρος Σταυρίδης, «εμείς συμμετέχουμε στην προσπάθεια του σωματείου μας και βάζουμε επιπλέον τα ταξί για τα άτομα με αναπηρίες και το εννεαθέσιο βανάκι για τις μετακινήσεις των πολιτών».