Skip to main content

«Βόμβα» από ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι η κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

«Φωτιά» στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο φορολογικό πεδίο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, που συνεδρίασε την Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι η κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ουσιαστικά οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν την παράλειψη της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η εφαρμογή της απόφασης και οι αυξομειώσεις αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε σειρά φόρων στα ακίνητα που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, όπως στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στον φόρο στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, στον ΕΝΦΙΑ, στον ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι, στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου, στον φόρο υπεραξίας (15%) κ.α.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Υποστήριζαν ακόμη ότι η παράλειψη της κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας. Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.