Skip to main content

Volkswagen: Απαίτηση για μείωση των αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών

Μέτοχοι και εργαζόμενοι πιέζουν για να περικοπούν οι έξτρα παροχές στα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη, που είναι διπλάσιες εκείνων στη Daimler.

Τη μείωση των πρόσθετων παροχών υψηλόβαθμων στελεχών της, εξετάζει η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen προκειμένου να εκτονώσει την ένταση μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας, μετά το σκάνδαλο παραποίησης της εκπομπής ρύπων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κάτω Σαξονία, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της VW, αλλά και οι διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων ζητούν τη δραστική μείωση ή την κατάργηση των επιπλέον χρηματικών παροχών(bonuses) που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη, καθώς η εταιρεία καλείται ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές συνέπειες του σκανδάλου. Οι αποζημιώσεις, αλλά και τα δικαστικά έξοδα που θα κληθεί να καταβάλλει στους καταναλωτές διαφόρων χωρών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν οικονομική ρευστότητα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εννέα εκτελεστικοί διευθυντές της εταιρείας είχαν συνολικές αμοιβές 70 εκατ. ευρώ, για το 2014, συμπεριλαμβανομένων και πρόσθετων αμοιβών και ωφελημάτων οικονομικής αξίας 54 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, είναι σχεδόν διπλάσια από τις αμοιβές που κατέβαλε στα υψηλόβαθμα στελέχη της, η ανταγωνιστική της VW εταιρεία, Daimler.

Τα αρμόδια συμβούλια της VW εξετάζουν τρόπους μείωσης των πρόσθετων αμοιβών και παροχών των υψηλόβαθμων στελεχών, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.