Skip to main content

Βολές Μπακογιάννη - Σταϊκούρα σε κυβέρνηση για το σχέδιο ανάπτυξης

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση οι δύο βουλευτές.

«Η κυβέρνηση, στο δήθεν σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας πως στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το ΠΔΕ για δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου «να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας την μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων».

Οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι το 2017, οι δαπάνες του Προγράμματος έκλεισαν στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, «πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει». «Με αυτό τον τρόπο στέρησε, σωρευτικά τη διετία 2016-2017, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία» υπογραμμίζουν.

«Το 2018 οι δαπάνες του Προγράμματος παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου, με αυξητική μάλιστα τάση από μήνα σε μήνα» συνεχίζει η δήλωση τονίζοντας πως ήδη η απόκλιση ξεπερνά συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2018.

«Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» συμπεραίνουν οι δύο βουλευτές επισημαίνοντας πως για να γίνει αυτό, χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και πολιτική βούληση «και όχι ένα ασαφές ευχολόγιο που η ίδια η πραγματικότητα το ακυρώνει».