Skip to main content

Βίζερ: Να αποδείξει η Eλλάδα ότι τηρεί τις συμφωνίες

Ο επικεφαλής του EWG τόνισε ότι ο χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες επηρέασε τον τρόπο διαπραγμάτευσης

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να διαλύσει την εντύπωση ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες της στέλνει εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Λίγες ώρες προτού μεταβεί στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ότι ο χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι παράγοντες προσεγγίζουν πλέον τη διαπραγμάτευση.

Δεν αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι έπειτα από ενδελεχή εξέταση των θεσμών θα αποδειχθεί όντως μια διαρθρωτική και άρα βιώσιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό καθ’ αυτό, μιλά χαρακτηριστικά για μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια που «μένουν στα χαρτιά» και για εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις που «δεν είναι ενθαρρυντικές». Τονίζει μάλιστα με νόημα ότι οι στόχοι για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνονται «ειλικρινώς σεβαστοί».

Αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος υπογραμμίζει ότι προηγείται η συμφωνία για τα μέτρα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ως προς τις χρονικές δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας; «Το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι ήδη πολύ κοντά».