Skip to main content

Βίζερ: Έχω υψηλές προσδοκίες από την Ελλάδα για το πρόγραμμα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, λέει ο επικεφαλής του EWG.

Αισιόδοξος ότι οι υπόλοιποι 10 μήνες του προγράμματος θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις, δηλώνει ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Εθνος, μετά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, επισημαίνει, σημειώνοντας πάντως πως «δεν μπορεί να μιλήσει για όλη την κυβέρνηση».

Ο κ. Βίζερ υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τον Δεκέμβριο, πρώτον γιατί η εφαρμογή των μέτρων είναι καλή για την οικονομία και δεύτερον, γιατί αυτό θα δείξει στον έξω κόσμο πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δουλέψει σταθερά και αποτελεσματικά. «Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι σημαντικό και σε συμβολικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, που θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πόσο καλό είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», τονίζει.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες της αξιολόγησης, σημειώνει ότι αυτές προκύπτουν συνήθως από μη αναμενόμενους παράγοντες. «Παρακολουθούμε με προσοχή το τι συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 και εξετάζουμε τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, όπου είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια που είναι σημαντικό να λυθούν. Υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών», τονίζει.

Οσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ, σημειώνει ότι «είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα οδηγούσε το θέμα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου».

Ιδανικά, σημείωσε, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές μία ή δύο φορές και μετά θα έχουμε μια ακόμη αξιολόγηση, που θα κλείσει τον Ιούνιο. Τότε θα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του προγράμματος.

Οσον αφορά στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, επισημαίνει ότι για όλες τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα υπάρχει διαδικασία επιτήρησης. Η Ελλάδα θα περάσει ακριβώς από την ίδια διαδικασία, η οποία νομικά διαρκεί ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους. Επομένως, στην περίπτωση της Ελλάδας θα πάρει αρκετό καιρό, τονίζει.