Skip to main content

Βίτσας: Το θέμα με τα Σκόπια έχει στοιχεία αλυτρωτισμού

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή και υπογράμμισε πως το θέμα με τα Σκόπια δεν είναι ιστορικό αλλά έχει στοιχεία αλυτρωτισμού

Οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών για το ζήτημα των Σκοπίων δεν εκφράζουν το σύνολο της πολιτικής του Βερολίνου, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για θέματα που δεν γνωρίζει.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατασκεύασε με κορώνες ένα θέμα στη Βουλή, θέτοντας ζήτημα δεδηλωμένης για τον υπουργό Άμυνας και παρατήρησε ότι «κακώς άνοιξε το θέμα για τα Σκόπια».

Εξάλλου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή και υπογράμμισε πως το θέμα με τα Σκόπια δεν είναι ιστορικό αλλά έχει στοιχεία αλυτρωτισμού και άλλα ζητήματα.

«Πρέπει να λήξουμε τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και να αποκτήσει η γειτονική χώρα μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που να μην προσβάλλει τις γειτονικές χώρες» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε πως το κυπριακό «δεν έχει λήξει», καθώς «πετύχαμε να βάλουμε τα ουσιαστικά ζητήματα με τα στρατεύματα και το σύστημα των εγγυήσεων μπροστά σε όλο τον κόσμο». Ακόμα, ανέφερε πως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας αλλά σημείωσε πως απαιτούνται συνολικότερα πρωτοβουλίες και όχι πυροσβεστικές κινήσεις.

«Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι είχαμε περάσει περιόδους με μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που πολλές φορές δεν είχαν μεγάλη επικοινωνιακή κάλυψη... Εμείς καλούμε πάντα την άλλη πλευρά να κατανοήσει και να ηρεμήσει. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ηρεμία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ούτε πρόκειται να μπούμε σε παγίδες όπως οι εξοπλισμοί», συνέχισε.