Skip to main content

Βίτσας: Ο Καμμένος έχει δικαίωμα στη γνώμη του για τα ελληνοτουρκικά

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες για μας στο Αιγαίο, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είπε ο Βίτσας.

"Αντί της πολιτικής έντασης θα ήταν καλύτερα η Τουρκία να προσπαθήσει να λύσει τα οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα, κάτι που βοηθούσε και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό", δήλωσε μιλώντας στον FOCUS 103,6 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

"Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες για μας στο Αιγαίο, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.Δεν πρόκειται να πάμε σε μία λογική που έχει μέσα της το κυνήγι για εξοπλισμούς. Εμείς αναβαθμίζουμε τα δικά μας, κάνουμε την εκπαίδευσή μας και είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μία πολιτική ρητορικής έντασης, οπότε υπάρχει βάση, που πρέπει να τη σκεφτόμαστε. Δεν ανησυχούμε, αλλά τη σκεφτόμαστε. Η δουλειά μας άλλωστε στο Υπουργείο Άμυνας, είναι να βλέπουμε όλα τα πιθανά σενάρια. Δεν αμφισβητούμε τα δικαιώματα κανενός και δεν ανεχόμαστε κάτι τέτοιο από την άλλη πλευρά. Μ' αυτήν την έννοια είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, θέλοντας πάνω απ' όλα να ζούμε με ειρήνη και σεβασμό. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι δεν έχει θέμα η Ελλάδα με την Τουρκία, έχει η Ε.Ε. με την Τουρκία, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, να είναι το προσφυγικό".

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Καμμένος για τις δηλώσεις του σχετικά με τα ελληνοτουρκικά σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Βίτσας δήλωσε:

"Οι διπλωματικές κινήσεις και οι κινήσεις εξωτερικής πολιτικής ανήκουν στο ΥΠΕΞ. Το Υπ. Εθνικής Άμυνας κάνει αυτά που πρέπει να κάνει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι όποιος από εμάς έχει δημόσιο λόγο, ή είναι πολιτικός, όπως είναι και ο Υπουργός Άμυνας, δεν μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του".

Ερωτηθείς τέλος, για τις κατά καιρούς εμφανίσεις του Πάνου Καμμένου με στρατιωτική στολή ο κ. Βίτσας απάντησε:

"Οι επικρίσεις στον κ. Καμμένο για τη στολή παραλλαγής κτλ, είναι πολιτικό παιχνίδι 2ου και 3ου επιπέδου.Εγώ δεν θα έβαζα στολή παραλλαγής για να πάω στο Αιγαίο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Σημασία έχει να είναι έτοιμες οι ένοπλες δυνάμεις. Από άποψη συμβολισμού πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως, που υπουργός άμυνας φοράει στρατιωτική στολή."