Skip to main content

Βίτσας: Ευρωπαϊκή υπόθεση η διαχείριση του προσφυγικού

Γύρω στις 11.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά εξαιτίας των καθυστερήσεων εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός

Την ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο μηνιαίο ιταλικό περιοδικό «Espansione», με αφορμή «την απειλή χρήσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ως όπλου κατά της Ευρώπης, από γείτονες χώρες».

«Μια τέτοια απειλή, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει εχθρική ενέργεια για την Ευρώπη», παρατήρησε.
 
Ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι «η ανταπόκριση, μετά από 8 μήνες εφαρμογής της συμφωνίας, είναι κάτω του 10%. Μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γύρω στους 62.000 ανθρώπους εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα. Από αυτούς, γύρω στις 11.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας των καθυστερήσεων εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, από την πλευρά κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι προσφυγικές και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα και η διαχείριση τους είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.
 
Αναφερόμενος στις ελληνοϊταλικές σχέσεις, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι, με την συμπόρευση των χωρών μας στην προσπάθεια εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση με θετικό κοινωνικό πρόσημο, στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για βάθεμα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και της κοινής δράσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή που μας περιβάλλει και αποτελεί την γενεσιουργό αιτία για τις προσφυγικές ροές, αλλά και για τα φαινόμενα τρομοκρατίας.