Skip to main content

Βίτσας: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα μόνο με τα επώδυνα μέτρα

Θα πετύχουμε, πάμε στον πόλεμο για να νικήσουμε όχι για να πεθάνουμε και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά αυτής της Αριστεράς, είπε ο υπουργός

Δεν βγαίνει το πρόγραμμα μόνο με τα επώδυνα μέτρα, χρειάζεται και το παράλληλο πρόγραμμα, τόνισε μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

«Αν πάρεις μόνο τα επώδυνα μέτρα μειώνεται η ενεργός ζήτηση της οικονομίας, γι’ αυτό χρειάζεται το παράλληλο πρόγραμμα ανακούφισης. Καθήκον μας μέχρι το 2019 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» τόνισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο συγκεκριμένο έτος.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Βίτσας, «είμαστε χώρα υπό επιτροπεία, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βγούμε από τη διαδικασία της επιτροπείας ή τη διαδικασία των μνημονίων».

«Οι δανειστές έχουν τις δικές τους απαιτήσεις, αλλά εμείς λέμε ότι έγινε συμφωνία υπό ειδικές συνθήκες. Το πρώτο κομμάτι της είναι οι υποχρεώσεις μας, το άλλο οι υποχρεώσεις των δανειστών» παρατήρησε υπαινισσόμενος τη δέσμευση των εταίρων για απομείωση του χρέους.

«Στόχος μας είναι να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Θα πετύχουμε, πάμε στον πόλεμο για να νικήσουμε όχι για να πεθάνουμε και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά αυτής της Αριστεράς», συνέχισε.

«Καλό θα ήταν να μειωθούν οι φόροι, αλλά όχι ενάντια στο κοινωνικό κράτος», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας αφήνοντας αιχμές για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί μείωσης των φόρων.

Για τη δήλωση του Πάνου Καμμένου στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι «είπε ‘‘σύντροφοι συντρόφισσες’’ με την έννοια ότι είμαστε σύντροφοι στη δουλειά και στο στόχο. Να ξεπεράσουμε το βουνό και μετά να συζητήσουμε τις ιδεολογικές διαφορές υπό άλλη κατάσταση» δήλωσε. «Πάντα υπάρχουν πιθανότητες τα πράγματα να ξεφύγουν και εκεί πρέπει να πιέζει το μαζικό κίνημα» είπε ακόμη.

Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση πήγε πολύ καλά, και έκανε κάτι δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της Ευρώπης πότε, αλλά παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του δημοσίου.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, δήλωσε πως είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και εξέφρασε τη υποστήριξή του σε περαιτέρω άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να συνεισφέρουν, και μέσα και έξω από το κόμμα, ήδη το έχουμε κάνει σε αρκετές περιπτώσεις, και όχι μονό στην κυβέρνηση. Δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο η κομματική προέλευση» τόνισε ο υπουργός. «Δεν με απασχολεί το θέμα του πού θα πάω αλλά η κυβερνητική λειτουργία» σχολίασε.

Αναφορικά με το πρόσωπο που θα εκλεγεί νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο με νόημα «"ο" ή "η" γραμματέας».