Κυριακή 27 Μαΐου 2018
x

ΒΙΤΣΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Χαρακτηρίζει «εχθρική πράξη» την ενδεχόμενη «χρησιμοποίηση» των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας, ως μοχλού πίεσης προς την ΕΕ.

«Δεν συζητάμε ανύπαρκτα ζητήματα και για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ».

«Όσο για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, νομίζω πως πιο πολύ εκφράζουν τις ανασφάλειες τους» εκτιμά.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «εχθρική πράξη» την ενδεχόμενη «χρησιμοποίηση» των προσφύγων και των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας, ως μοχλού πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κατά της χώρας μας. «Θέλουμε να είμαστε σαφείς, μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε εχθρική πράξη. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση».

«Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο που της αντιστοιχεί στην περιοχή, αλλά και για να διαχειριστεί τα προβλήματά της, είναι οι ανοιχτές πόρτες με την Ευρώπη. Η περιχαράκωση και η επιθετικότητα πρώτα θα βλάψει την Τουρκία», τονίζει ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, εκτιμά ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα υπέρ του τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Είναι πολύ σημαντικό, πως μετά από 42 χρόνια, κρατάμε ενεργό στα διεθνή φόρα, το ζήτημα, δηλαδή πως το Κυπριακό είναι πρώτα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Όλα αυτά, μαζί με την αστάθεια στην ίδια την Τουρκία και τον περίγυρό της, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση κοινά αποδεκτή και βιώσιμη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες εγγυήσεις».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ