Skip to main content

Βιρτζίνια: Συγκρούσεις ακροδεξιών με αντιρατσιστές (φωτο+video)

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τέρι Μακόλιφ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων, ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καθώς τα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι-διαδηλωτών εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης των ακροδεξιών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Μπροστά στις ταραχές, οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου όπου θα γινόταν. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε προσαγωγές προσώπων.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Με ανάρτησή στο twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε τη βία και το μίσος, καλώντας τους Αμερικανούς να είναι ενωμένοι.

Πάντως, υπάρχουν μαρτυρίες ότι νεοναζιστές στην πορεία των ακροδεξιών οργανώσεων φώναζαν «Heil Trump».