Skip to main content

Βιώματα Γερμανών ανταποκριτών από την ETA

Μετά από 60 χρόνια δράσης η βασκική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε τη διάλυσή της. Δυο Γερμανοί ανταποκριτές μιλούν για την τρομοκρατία.

«Αίμα και δάκρυα πάλι» ήταν ο τίτλος άρθρου της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, το οποίο υπέγραφε στις 17 Δεκεμβρίου 1991 ο Φόλκερ Μαουεσπέργκερ. Εργαζόταν ως ανταποκριτής του πρώτου δημόσιου γερμανικού καναλιού ARD στη Μαδρίτη. Παρόλο που δεν ήταν η πρώτη φορά που θύμα της ΕΤΑ ήταν ένα παιδί, ωστόσο η ιστορία πήρε μεγάλη έκταση. Η 12χρονη Ιρένε Βίλα κατά τη διάρκεια έκρηξης βόμβας έχασε τα δυο πόδια της και τρία δάχτυλα από τα χέρια της.

«Η ΕΤΑ έκανε τη ζωή μου πολύ δυστυχισμένη» διηγείται ο Φόλκερ Μαουεσπέργκερ στη Deutsche Welle, στις 3 Μαΐου, την ημέρα που η ΕΤΑ ανακοίνωσε την οριστική της διάλυση. Η δράση της ΕΤΑ ήταν ο κύριος λόγος που σταμάτησε να εργάζεται ως ανταποκριτής στη Μαδρίτη. «Έχετε διαβάσει το βιβλίο με τον τίτλο Patria; Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο που περιγράφει πως ένας ωραίος λαός σαν τον βασκικό υπέφερε από την ΕΤΑ. Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετέδιδα πολύ συχνά για τρομοκρατικές επιθέσεις. Κάποια στιγμή είπα, 'φτάνει, δεν θέλω πια'». Τον Γερμανό δημοσιογράφο άγγιζαν κυρίως οι ιστορίες των παιδιών και των ανθρώπων που είχαν απαχθεί.

Συμπάθειες στη Γερμανία

Ο Χανς Γκίντερ Κέλνερ είναι ανταποκριτής του Γερμανικού Ραδιοφώνου Deutschlandradio και από το 1996 ζει στη Μαδρίτη. Όταν τη δεκαετία του 1990 πήγε στην ισπανική πρωτεύουσα ένα γεγονός άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε την ΕΤΑ. Ήταν η απαγωγή και η δολοφονία του τοπικού πολιτικού Μιχέλ Ανχέλ Μπλάνκο. Η βασκική οργάνωση είχε αλλάξει τακτική και εν τω μεταξύ απήγαγε και δολοφονούσε πολιτικούς. Τα ισπανικά κόμματα, όπως το Λαϊκό Κόμμα ή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δυσκολεύονταν να βρουν πολιτικούς στην περιοχή. Ο Γερμανός ανταποκριτής θυμάται ότι την εποχή εκείνη διεξάγονταν μεγάλη συζήτηση για το εάν οι ανταποκριτές θα αποκαλούσαν την ΕΤΑ τρομοκρατική οργάνωση. Στη Γερμανία, στην άκρα αριστερά υπήρχε μεγάλη συμπάθεια προς τη βασκική οργάνωση και αυτό γιατί η ΕΤΑ είχε διασυνδέσεις με τους αντάρτες Tupamaros στη Λατινική Αμερική και την RAF στη Γερμανία.

Στις αρχές του 21ου αιώνα το τέλος της ΕΤΑ ήταν προδιαγεγραμμένο. Παρόλα αυτά υπήρχαν ακόμη τρομοκρατικές επιθέσεις και ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν. Μόλις το 2011 η ΕΤΑ ανακοίνωσε «το οριστικό τέλος της βίας». Ο Κέλνερ πιστεύει πως η πολιτική του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Ζαπατέρο να διασκορπίσει τους κρατούμενους της ΕΤΑ σε διάφορες φυλακές της χώρας και να μην κρατούνται όλοι μαζί, έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όμως ήταν πολύ αργά για τα θύματα. Το 2017 η οργάνωση παρέδωσε τα όπλα σε μια δημόσια τελετή υπό διεθνή επιτήρηση και ένα χρόνο αργότερα με επιστολή της ζήτησε συγγνώμη. Μια άχρηστη για τα θύματα συγγνώμη. Στις 3 Μαΐου 2018 η βασκική οργάνωση γνωστοποίησε τη διάλυσή της.

Μαρία Σαντασεσίλια / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle