Skip to main content

Ελληνογερμανική καινοτομία δείχνει νέο δρόμο στη διαχείριση σκουπιδιών

Το σύστημα της Binando μειώνει έως και 30% τα κόστη logistics στην αποκομιδή και μεταφορά των σκουπιδιών, περιορίζοντας και την έκκληση αερίων ρύπων.

Έτοιμη να βγει εμπορικά στη διεθνή αγορά διαχείρισης απορριμμάτων είναι η Binando GmbH του Νίκου Μπάλτσιου και του Moritz Pfeiffer, επιχείρηση που ιδρύθηκε μόλις το 2016 και η οποία, με το έξυπνο σύστημα που ανέπτυξε, εξασφαλίζει στους ΟΤΑ και τις εταιρείες αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων, μείωση στα κόστη τους ως και 30%.

Το σύστημα και τους στόχους της Binando εξήγησε στη Voria.gr, ο κ. Νίκος Μπάλτσιος, με καταγωγή από το Άγιο Πνεύμα Σερρών, αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γερμανία. Ο 32χρονος επιχειρηματίας που ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρική τραπεζική, είναι ο ένας από τους δύο ιδρυτές και βασικούς μετόχους της Εταιρείας, που σαν start up  κάνει τα πρώτα της βήματα υποστηριζόμενη από την ΕnBW, μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες του κλάδου της ενέργειας.

Ο Νίκος Μπάλτσιος και ο Μoritz Pheiffer- υπεύθυνος ο ένας για το οικονομικό και εμπορικό κομμάτι της Binando και, για το τεχνολογικό και παραγωγικό ο άλλος- είχαν εντοπίσει την ανάγκη μείωσης του κόστους στα logistics της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων. Σκέφθηκαν ότι οι εταιρείες και οι δήμοι που κάνουν αυτές τις βασικές και καθημερινές εργασίες για την καθαριότητα των πόλεων, θα γλύτωναν πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήματα, αν με κάποιο τρόπο οι κάδοι των σκουπιδιών … «έλεγαν» στους οδηγούς των απορριμματοφόρων, πότε γεμίζουν και με ποια σειρά, ώστε ανάλογα με τη στάθμη των απορριμμάτων, να περάσουν για να τους αδειάσουν.

Αυτό λοιπόν κάνει η Binando. Ανέπτυξε ένα σύστημα, τόσο το λογισμικό όσο και το hardware, με το οποίο οι οδηγοί των απορριμματοφόρων καθοδηγούνται – ανάλογα και με την κίνηση που υπάρχει στους δρόμους- ώστε να αδειάζουν πρώτα τους πιο γεμάτους κάδους και στη συνέχεια τους λιγότερο γεμάτους. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι δαπάνες σε καύσιμα, ο χρόνος απασχόλησης απορριμματοφόρων και οδηγών, ενώ περιορίζεται και η έκκληση ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Το σύστημα της Binando αποτελείται από τα εξής και λειτουργεί ως εξής: Στους κάδους απορριμμάτων τοποθετούνται σένσορες που μεταδίδουν στο cloud, τα επίπεδα των σκουπιδιών εντός του κάθε κάδου. Οι σένσορες έχουν χρόνο λειτουργίας 36 μήνες, χωρίς συντήρηση. Ο όγκος των σκουπιδιών σταθμίζεται με τον αλγόριθμο της Binando ενώ το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί βασισμένο σε λειτουργίες cloud μεταφέρει τις πληροφορίες στις οθόνες πλοήγησης (navigation terminals) που βρίσκονται στα απορριμματοφόρα και οι οποίες υποδεικνύουν στους οδηγούς τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους.

«Έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο πιλοτικό μας έργο με την τοποθέτηση και λειτουργία 200 αισθητήρων σε κάδους με ανακυκλούμενα απορρίμματα. Για το έργο αυτό συνεργαστήκαμε με επτά εταιρείες και τώρα πλέον, έχοντας ελέγξει τη λειτουργικότητα του συστήματος και επιβεβαιώσει τη μείωση στο κόστος των logistics, είμαστε έτοιμοι να βγούμε στη διεθνή αγορά», υπογράμμισε ο κ. Μπάλτσιος προσθέτοντας ότι η Binando έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές της στις αγορές Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας.

Σημειώνεται ότι η Binando με τον κ. Μπάλτσιο εκπρόσωπο συμμετείχε στην ημερίδα για την Διαχείριση Απορριμμάτων που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο- Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.