Skip to main content

Βήμα σύγκλισης με συμφωνία για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός, που θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία περίπου 20 λεπτών, έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους δύο ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποιο κείμενο των θεσμών.

Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του Εconomist Τομ Νάταλ, σε ανάρτησή του στο twitter, επικαλούμενος υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν, έγραψε πως «Κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν μου λέει ότι "είναι σχεδόν 100% σίγουρο" πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα ανακοινωθεί αύριο».

Σε νέο του τιτίβισμα σημειώνει πως υπάρχει «ελπίδα ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέπει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, όπου στην ανακοίνωση θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αυξήσει το ταβάνι των αποθεματικών της προς τις ελληνικές τράπεζες».

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου, βλέπει συμφωνία και εκλογές, λόγω των έντονων αντιδράσεων που εκτιμά πως θα προκαλέσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εκτίμησε πως η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μερικές ώρες ή λίγες ημέρες μακριά, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ (