Skip to main content

Βίλα Πετρίδη: Ένα κτήριο «έργο τέχνης» εντυπωσιάζει το κοινό (video)

Το κτήριο φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο τις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο «Βίλα Πετρίδη zefxis».

Ένα απ'τα επιβλητικότερα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης, η Bίλα Πετρίδη άνοιξε τις πύλες της εντυπωσιάζοντας το κοινό της πόλης.

Το κτήριο φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο «Βίλα Πετρίδη zefxis». Μέσα σε αυτές είναι η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή με θέμα «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» για τις ανάγκες της οποίας ο καλλιτέχνης απαθανάτισε άγνωστες όψεις του λιμανιού. Παράλληλα, πραγματοποιείται, συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης, ενώ την Κυριακή 10/12 στις 19.00 θα δώσει live το φωνητικό σύνολο Ad Hoc.

Η ιστορία της Βίλας Πετρίδη

Η Βίλα Πετρίδη ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του 1900 από έναν πλούσιο Βούλγαρο, ο οποίος αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, μετά την απελευθέρωση της το 1912. Μετά την παράδοση της πόλης σε ελληνικά χέρια το κτίριο, με θέα προς τη θάλασσα, αγοράστηκε από την οικογένεια Πετρίδη.

Το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, όροφο και σοφίτα. Είναι χαρακτηριστική η επιλογή τοποθέτησης λεοντοκεφαλών στις γωνίες του κτιρίου, με σαφή αναφορά στα σύμβολα του βουλγαρικού έθνους.

Ο χώρος ανήκε στην οικογένεια Πετρίδη μέχρι το 1969 και στη συνέχεια ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Κρίθηκε διατηρητέο το 1984 από το υπουργείο Πολιτισμού, ως έργο τέχνης που χρίζει ειδικής κρατικής προστασίας και περιήλθε στο δήμο Θεσσαλονίκης.