Skip to main content

Βγήκε στο Αιγαίο το Τσεσμέ - Θα φτάσει στα ανοικτά της Θάσου (χάρτης)

Το ωκεανογραφικό σκάφος, σύμφωνα με τη NAVTEX (244/17) που εκδόθηκε, θα διεξάγει έρευνες στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο

Στο Αιγαίο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Τσεσμέ, κλιμακώνοντας την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που δημοσιεύει το protothema.gr το τουρκικό σκάφος κινείται βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Το Τσεσμέ, σύμφωνα με τη NAVTEX (244/17) που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, θα διεξάγει έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεμήνυσε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Χωρίς συνοδό, αλλά και χωρίς επόπτη

Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ σημειώνεται ότι τις κινήσεις του δεν παρακολουθεί και κάποιο σκάφος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σε μια πρώτη κίνηση, πάντως, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει τη συγκεκριμένη ΝAVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Οι έρευνες του Τσεσμέ αποτελούν την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μετά τα τηλεοπτικά σόου στην περιοχή των Ιμίων.