Skip to main content

Βγαίνει η «Γοργόνα», το κρασί από τα αμπέλια του δήμου Θεσσαλονίκης

Το κόκκινο κρασί που παράγεται από τα αμπέλια του δήμου Θεσσαλονίκης θα εμφιαλωθεί για πρώτη φορά εφέτος από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Με το όνομα «Γοργόνα» θα εμφιαλωθεί για πρώτη χρονιά εφέτος το κόκκινο κρασί που παράγεται από τα αμπέλια του δήμου Θεσσαλονίκης. Η «Γοργόνα» θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και σχεδιάζεται να διατεθεί σε λίγους εκλεκτούς μέσω δημοπρασίας σε μία ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο με στόχο τα έσοδα να δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στις οινικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν ο δήμαρχος και γνωστός οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και διεθνών σχέσεων Σπύρος Πέγκας στη διάρκεια ημερίδας στο πλαίσιο της 1ης Gourmet Olive Exhibition. Όπως εξήγησαν το όνομα επιλέχθηκε γιατί, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θεσσαλονίκη, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταμορφώθηκε σε γοργόνα όταν έμαθε ότι ο αδελφός της πέθανε αλλά και γιατί η γοργόνα είναι το σύμβολο του Food Festival. «Τα πρώτα ονόματα που μας προτάθηκαν ήταν τραγικά αποτυχημένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κρασί, το οποίο θα εμφιαλωθεί από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εκτιμάται, δε, ότι η «Γοργόνα» θα κυκλοφορήσει σε περίπου 1.400 φιάλες.

Ο δημοτικός αμπελώνας της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος αστικός αμπελώνας στην Ελλάδα, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 σε ιδιόκτητη έκταση του δήμου δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο και απαριθμεί 480 φυτά με ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες: ρομπόλα και μαλαγουζιά (λευκές), αγιωργίτικο και ξινόμαυρο (ερυθρές).

Ο αμπελώνας δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμπελουργίας και τον επίκουρο καθηγητή Στέφανο Κουνδουρά της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και το Κτήμα Γεροβασιλείου, που δώρισε τα αμπέλια και ανέλαβε την οινοποίηση και την εμφιάλωση.

Μονόδρομος η τυποποίηση και για το ελαιόλαδο

Κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα στην 1η Gourmet Olive Exhibition ο Γιάννης Μπουτάρης θυμήθηκε τα πρώτα βήματα του οινικού κλάδου, 20 χρόνια πριν να πετύχει και να καθιερώσει όσα σήμερα επιχειρούνται και για το ελαιόλαδο.  Ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε ότι μόνο με την τυποποίηση και την ελκυστική συσκευασία -διότι το στοίχημα στο παραγωγής το έχουμε κερδίσει- μπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο να σταθεί στη διεθνή αγορά και να κατακτήσει τη θέση που δικαιούται. Προέτρεψε, εξάλλου, τους επαγγελματίες του κλάδου του ελαιολάδου να επενδύσουν στα συλλογικά όργανα. Για τον οινικό κλάδο, όπως είπε, η συλλογική προσπάθεια οδήγησε πριν από 6-7 χρόνια στη δημιουργία του Στρατηγικού σχεδίου για το επώνυμο ελληνικό κρασί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχει αρχίσει να αποδίδει σημαντικούς καρπούς στην αγορά του εξωτερικού.

Η 1η Gourmet Olive Exhibition πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου στο Lab' Attoir, στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του δήμου Θεσσαλονίκης στα παλιά Σφαγεία της πόλης.
Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, του Thessaloniki Food Festival και του ΣΕΒΕ καθώς και με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Ώρες λειτουργίας: Σάββατο-Κυριακή 11:00-20:00