Skip to main content

ΒΕΘ: Στοπ στις μεθοδεύσεις για κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου

SOS για το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου εκπέμπει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ζητώντας να αναβληθεί η προγραμματισμένη συζήτηση.

SOS για το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου εκπέμπει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος σταθμός, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, θα εξυπηρετήσει μεγάλη μερίδα επιβατών και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να καταργηθεί.

«Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο του μετρό,  που ούτως ή άλλως έχει εξελιχθεί στο γεφύρι της Άρτας, είναι έκδηλη. Πολύ περισσότερο δε, μετά από διασταυρωμένες πληροφορίες, ότι την επόμενη Τρίτη μετά από ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης και της παραιτηθείσας κυβέρνησης εισάγεται από την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Στόχος η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης που προέβλεπε "απόσπαση και επανατοποθέτηση" ώστε τελικά ο συγκεκριμένος χώρος να ορισθεί ως αρχαιολογικός» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο να καταργηθεί ο σταθμός της Βενιζέλου που θα δώσει διέξοδο στο κέντρο της πόλης που καθημερινά πνίγεται από χιλιάδες αυτοκίνητα, ελλείψει μάλιστα και άλλων μεταφορικών μέσων, πλην των λεωφορείων.

«Αυτό που ζητούμε είναι να αναβληθεί η προγραμματισμένη συζήτηση ώστε να το χειρισθεί με ηρεμία και σύνεση, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι δυνατόν ένα ζήτημα μείζονος σημασίας να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου και μάλιστα από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα βασιστεί σε προμελέτη του δήμου Θεσσαλονίκης και όχι του αρμόδιου φορέα» σημειώνει  ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο μετρό, αλλά δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία και άλλες παλινωδίες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το έργο του μετρό από αναπτυξιακό έργο έχει μεταβληθεί σε τροχοπέδη για όλες τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές δραστηριότητες των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία γράφεται σήμερα, με τα έργα που εμείς θα σχεδιάσουμε, θα ολοκληρώσουμε, και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας μην κρατούν κάποιοι για τον εαυτό τους το αποκλειστικό προνόμιο της ευαισθησίας για το παρελθόν και τις αρχαιότητες της πόλης».  

«Είναι αδήριτη ανάγκη το έργο του μετρό να προχωρήσει, έχοντας ως κύριο σταθμό τη Βενιζέλου, με την προσωρινή απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, ώστε μετά την ολοκλήρωσή του να αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.