Skip to main content

Έρευνα ΒΕΘ: Συντριπτικά υπέρ συμφωνίας και του ευρώ οι Θεσσαλονικείς

Υπέρ της παραμονής στο ευρώ, «πάση θυσία», τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών της πόλης - Τι προκύπτει από την έρευνα του ΒΕΘ

Μήνυμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας και της παραμονής στο ευρώ στέλνουν οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες και καταναλωτές, την ώρα που, στην πλειοψηφία τους, λένε όχι σε πρόωρες εκλογές, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μεσούσης της επίπονης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 807 ατόμων (505 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ και 302 καταναλωτές) το διάστημα από 10 έως 12 Ιουνίου, αποκαλύπτει όσα σκέφτονται οι Θεσσαλονικείς για την οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις, που εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός για να στηριχθεί η χώρα και να σταθεί στα πόδια της. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η χώρα να οδηγηθεί σε ρήξη και να πτωχεύσει. Η ρήξη θα είναι καταστροφική καθώς δεν έχει μείνει ίχνος ρευστότητας και έχουν σκουπιστεί από την κυβέρνηση όλα τα αποθεματικά», υπογράμμισε ο κ.Παπαδόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι θα τεθούν σε διαδικασία ρευστοποίησης μέρος των αποθεματικών των Επιμελητηρίων που βρίσκονται στην ΤτΕ.

Ο κ.Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι το τελευταίο πεντάμηνο έγιναν λάθη και καταγράφηκαν παραλείψεις που είναι δύσκολο να διορθωθούν. Μάλιστα, αν και ο ίδιος χαρακτήρισε καταστροφικά για τις ΜΜΕ και το επιχειρείν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση(αύξηση ΦΠΑ σε καταναλωτικά προϊόντα και ρεύμα, αύξηση του φόρου στο 29% κα) τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους για να  κυκλοφορήσει επιτέλους ρευστό στη χώρα. «Τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος ζητώντας να υπάρξει περικοπή των δαπανών του δημοσίου αντί της αύξησης των φόρων. «Ακούμε για προστασία μισθών και συντάξεων, δεν ακούμε τίποτα για προστασία ΜΜΕ και ανέργων του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επτά στους δέκα καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα του ΒΕΘ λένε ναι σε συμφωνία με τους εταίρους, ενώ το 17%  επιθυμεί ρήξη

 

 

Προς τη λάθος κατεύθυνση η διαπραγμάτευση  

Ηχηρό μήνυμα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δίνει το 45% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών στην έρευνα, καθώς απαντά πως η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ το 30% απαντά πως είναι προς τη σωστή. Μάλιστα το 70% των επιχειρηματιών απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους, ενώ μόλις το 18% είναι υπέρ της ρήξης.

Στην ερώτηση «σε περίπτωση παραβίασης των ‘κόκκινων’ γραμμών της κυβέρνησης, θεωρείτε ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές;» το 70% απάντησε αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο και το 19% θετικά.

Υπέρμαχοι του ευρώ εμφανίζονται οι συμμετέχοντες, στην έρευνα, επιχειρηματίες καθώς το 85% απάντησε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία, ενώ μόλις ένας στους δέκα εμφανίζεται να επιθυμεί να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης.

Συνεπείς στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές επιθυμεί να είναι η χώρα το 60% των ερωτηθέντων, την ώρα που το 25% απαντά ότι δεν θα πρέπει να πληρωθεί το χρέος της Ελλάδας.

Οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν 

Παρά το γεγονός ότι για το επόμενο εξάμηνο, οκτώ στους δέκα βιοτέχνες προσανατολίζονται να κρατήσουν το προσωπικό που απασχολούν, εντούτοις οι απολύσεις από την αρχή του έτους δίνουν και παίρνουν. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος των εργαζομένων που απολύθηκαν από την αρχή του έτους αγγίζει τους 2,19 ανά επιχείρηση.  

Στο μεταξύ, για μείωση του τζίρου τους από την αρχή του έτους κάνουν λόγο έξι στους δέκα επιχειρηματίες (64%), καμία μεταβολή διαπίστωσε το 27% και αύξηση το 9%. Για το επόμενο εξάμηνο το 58% βλέπει μείωση τζίρου, το 11% αναμένει αύξηση, ενώ καμία μεταβολή προβλέπει ότι θα έχει το 31%.

Απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του εμφανίζεται το 75%, ενώ αισιόδοξο, πολύ έως αρκετά, είναι το 25%.
Θετικά αποτελέσματα εκτιμούν επτά στους δέκα ότι έχει η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αρνητικοί εμφανίζονται δύο στους δέκα.

Δεν θέλουν να ακούνε για ρήξη  

Επτά στους δέκα καταναλωτές (74%) που συμμετείχαν στην έρευνα του ΒΕΘ λένε ναι σε συμφωνία με τους εταίρους, ενώ το 17%  επιθυμεί ρήξη.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 88%) δεν θέλει να ακούει για άλλο νόμισμα παρά μόνο για το ευρώ, ενώ το 66% απαντά ότι θα πρέπει να πληρωθεί το χρέος προς τους δανειστές.

Πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 68% ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ακόμα κι αν παραβιάσει τις ‘κόκκινες’ γραμμές της. Μάλιστα πέντε στους δέκα (49%) θεωρούν ότι δεν είναι σε καλό δρόμο η κυβέρνηση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται, ενώ το 27% εκτιμά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας



Χωρίς τέλος η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων

Για μείωση κατά μέσο όρο κατά 25% του οικογενειακού τους εισοδήματος κάνουν λόγο οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα έσοδα του έχουν υποστεί μείωση από την αρχή του έτους, ενώ το 45% απαντά ότι έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις το 5% των συμμετεχόντων είδε βελτιωμένο τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα με Λερναία Ύδρα μοιάζει η ανεργία που έχει πλέον εξαπλωθεί στο 65% των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο μέσος όρος των ανέργων ανά οικογένεια αγγίζει τα 1,55 άτομα.  Όπως προκύπτει από την έρευνα το 55% των οικογενειών έχει ένα άνεργο μέλος, το 37% δύο άνεργα μέλη, το 6% τρία, ενώ το 2% τέσσερις και άνω.

Απαισιόδοξο για το νοικοκυριό του, το επόμενο εξάμηνο, εμφανίζεται το 45%  των ερωτηθέντων, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό και εκείνων που πιστεύουν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Για καλύτερη κατάσταση του νοικοκυριού του κάνει λόγο το 10%.

Τέλος το 72% των ερωτηθέντων καταναλωτών θεωρεί ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις θα εξυπηρετήσει, ενώ το 14% ότι δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.