Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
x

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ


Μετά τον Σουλτς, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους της Γερμανίας να ψηφίσουν επί γερμανικού εδάφους.

Η γερμανική κυβέρνηση θα απαγόρευε τη διεξαγωγή σε γερμανικό έδαφος πιθανού δημοψηφίσματος της Άγκυρας με αντικείμενο την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Όπως κατέστησε σαφές σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, «είναι αδιανόητο πολιτικά να συμφωνήσουμε στη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας στη Γερμανία σχετικά με ένα μέτρο που έρχεται σε σαφή αντίθεση με το Σύνταγμά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Πριν τη σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel διεμήνυσε ότι «σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση διεξαγάγει πράγματι ένα δημοψήφισμα σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, πρέπει είναι σαφές: Μια τέτοια ψηφοφορία δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί με τη συμμετοχή των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία». Όπως τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, δεν μπορεί να διεξαχθεί στη Γερμανία μια ψηφοφορία το αντικείμενο της οποίας αντιτάσσεται στις αξίες και στο Σύνταγμα της χώρας.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη και με τη στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Για ένα δημοψήφισμα στη Γερμανία θα απαιτείτο άδεια

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε επιπλέον σαφές ότι «όταν ένα άλλο κράτος επιδιώκει να διεξαγάγει εδώ στη Γερμανία, στις πρεσβείες και στα προξενεία του, εκλογές ή άλλες ψηφοφορίες, τότε υποχρεούται να λάβει σχετική άδεια». Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει υποβληθεί πάντως επίσημο αίτημα από την Τουρκία, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ετίθετο τέτοιο αίτημα η γερμανική κυβέρνηση θα είχε κάθε δικαίωμα να το απορρίψει.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε επιτρέψει το 2004 την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία ως πρωθυπουργός τότε. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, όμως, το ζήτημα της πιθανής επαναφοράς της εσχάτης των ποινών έχει τεθεί επανειλημμένα από τον τούρκο ηγέτη, ο οποίος πρότεινε μάλιστα τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία είχαν ψηφίσει και οι Τούρκοι της Γερμανίας, οι οποίοι ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα σχέδια του προέδρου Ερντογάν.

Dpa / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ