Skip to main content

Αιχμές από Βερολίνο για τα δύο νομοσχέδια της ελληνικής κυβέρνησης

Πώς σχολίασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει δύο νομοσχέδια πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η λύση για την Ελλάδα είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, αφήνοντας αιχμές για την πρόσθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει την άλλη εβδομάδα δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε:

«Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

Κατά τον κ. Γιέγκερ, «υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι». Όπως ανέφερε ο ίδιος,  «Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά».

Αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση.»

» Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».

Ο Γέγκερ επιβεβαίωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν την πρόοδο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.