Skip to main content

Γερμανία προς Ελλάδα: Το χρέος πάει πακέτο με νέο μνημόνιο

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, η μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων μέχρι το 2048 θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη λήψης ενός νέου δανείου.

Νέο μνημόνιο για την Ελλάδα προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση του σεναρίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θέλει την αποπληρωμή των τόκων να μετατίθεται μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο.

«Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ», σημειώνεται επίσης στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που εστάλη σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει ότι ο ESM προτείνει μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πιο αναλυτικά:

- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια
- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP, (που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)
- Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με τους εξής τρόπους:
- Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
- Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
- Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.