Skip to main content

Βερναρδάκης: Πού βρήκε αμέσως τρεις προσφορές ιδιωτών ο Μπουτάρης;

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για «απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έχει τελεσιδικήσει»

Αιχμές για το δήμο Θεσσαλονίκης και τους ιδιώτες που κατέθεσαν προσφορές για την αποκομιδή των σκουπιδιών άφησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. 

«Έχουν ήδη συγκροτηθεί εργολαβικές εταιρείες, είναι έτοιμες, είναι εντυπωσιακό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκει αμέσως τρεις προσφορές για να προχωρήσει», επεσήμανε και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά μιλώντας Στο Κόκκινο : «Υπάρχει στόλος; Υπάρχουν εργαζόμενοι; Υπάρχουν μηχανισμοί έτοιμοι να παρέμβουν στη διαδικασία; Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα για να διερευνηθεί κατ' αρχήν».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «μετά τη σημερινή απεργία και πορεία -που παρεμπιπτόντως η απεργία δεν είναι και ιδιαίτερα επιτυχημένη- νομίζω ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανεξετάσει τη στάση της».

Εκτίμησε ο κ. Βερναρδάκης ότι «η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ένας από τους συνδικαλιστικούς παίκτες, ενώ υπάρχει και η ΠΟΠ-ΟΤΑ αλλά και οι επιμέρους σύλλογοι των συμβασιούχων σε δήμους, που έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Υπάρχει ένα συνδικαλιστικό οξύμωρο ... δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς πολιτικά ότι ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος «παίζει με τη φωτιά» και εκθέτει τις δικές του αντιφάσεις στη δημοσιότητα».

Ο ίδιος, για την δικαστική εμπλοκή που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις συμβάσεις, θύμισε ότι πρόκειται για «απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έχει τελεσιδικήσει, δεν έχει οριστικοποιηθεί ... και έφτασε να εξεταστεί σε αυτό το επίπεδο γιατί ορισμένοι Επίτροποι, σε 4-5 Δήμους (στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τον διαδημοτικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, στην Κόρινθο και αλλού), αρνούνταν να εγκρίνουν τις πληρωμές των συμβάσεων των εργαζομένων. Αυτό ήταν προφανώς ένα προσχηματικό παιχνίδι ... από Δήμους και δημάρχους που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους ... είναι σαφέστατο ότι υπήρχε σχέδιο».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η μεγάλη πλειοψηφία Δήμων και δημάρχων είχε κανονικά ανανεώσει τις συμβάσεις και κανονικά πληρωνόντουσαν. Με την άρνηση των Επιτρόπων πυροδοτείται η ιστορία και προφανώς υπάρχει πολιτικό σχέδιο ... είναι μία αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει από το τέλος του (σ.σ. προηγούμενου) χρόνου. Και οι σύλλογοι συμβασιούχων το είχαν θέσει το ζήτημα».