Skip to main content

Βενιζέλος: Πάνω από 150 δισ. το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι από πλευράς θεσμών μόνον ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είναι κατά της πιστοληπτικής γραμμής.

Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος δεκαετίας μπορεί να ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ, ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εάν ληφθεί υπ’ όψιν η θετική συγκυρία (μειωμένη διεθνής τιμή πετρελαίου κατά 50%, πιο ευέλικτη πολιτική στην ισοτιμία του ευρώ και το τουριστικό κύμα) μπορούμε να τεκμηριώσουμε τι έχει χάσει η ελληνική οικονομία σε δυναμική», πρόσθεσε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προτιμήσει το σχέδιο της προληπτικής γραμμής στήριξης σε σχέση με το cash buffer, το οποίο όπως είπε αυξάνει το χρέος και είναι εξ ορισμού ανεπαρκές γιατί είναι εθνικό, ενώ η πιστοληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο, μεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι από πλευράς θεσμών μόνον ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είναι κατά της πιστοληπτικής γραμμής, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάσσονται υπέρ.

«Εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να θριαμβολογεί γιατί δε μας δίνουν οι εταίροι αυτό που χρειάζεται η χώρα, ενώ οι θεσμοί, που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος το λένε καθαρά», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι χωρίς πιστοληπτική γραμμή η χώρα μπαίνει σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς δάνειο και συνδεδεμένο με άγνωστα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, είπε μεταξύ άλλων «εγώ δεν είμαι εκδικητικός ούτε μνησίκακος, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αμυνθούν».

Στη συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τον δημοσιογράφο Παντελή Καψή ζήτησε να παρέμβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που παρακολουθούσε τη συζήτηση και ήταν ομιλητής στο επόμενο πάνελ.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαφώνησε με τον κ. Βενιζέλο όσον αφορά στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, επικαλούμενος ότι απορρίφθηκε από την Ιταλία και την Πορτογαλία.