Skip to main content

Βενιζέλος για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ: Η κοινωνία θα γινόταν κόλαση

Θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Η επιστολή του επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ δεν είναι επιστολή αλληλογραφίας, είναι προειδοποίηση ότι κινείται διαδικασία κατά της χώρας με την Ελλάδα να ακολουθεί το δρόμο της Πολωνίας επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ανάλογες εκκρεμότητες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για την Πολωνία κινήθηκε το άρθρο 7 (σ.σ το άρθρο θεωρείται ως προθάλαμος διαδικασίας λήψης κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η χώρα καταπατά τις αρχές του κράτους δικαίου). "Πρόκειται για μια βαριά και σκληρή διαδικασία για την Πολωνία, ενώ από πίσω έρχεται και η Ελλάδα" εξήγησε

Η επιστολή Έτινγκερ, αποσαφήνισε, δεν αφορά το διαγωνισμό των αδειών αλλά τις τεχνικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού, και αναφέρεται στη χωρητικότητα του φάσματος. "Όταν ο αρμόδιος επίτροπος λέει ότι υπάρχουν παραβιάσεις, έχει παραβιαστεί το Ενωσιακό Δίκαιο" ανέφερε.

Μιλώντας και με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "το ΕΣΡ είναι μια από τις πέντε συνταγματικά προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές δεν είναι έρμαιο στις διαθέσεις του νομοθέτη, ο έλεγχος του κράτους ασκείται μέσω του ΕΣΡ, και η αφαίρεση της αρμοδιότητας και η μεταφορά της στον υπουργό είναι κατάφωρα αντισυνταγματική". "Είναι προκλητικά αντισυνταγματική η μεταφορά αρμοδιοτήτων" σχολίασε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι τέσσερις άδειες δεν προκύπτουν επιστημονικά από πουθενά, χαρακτηρίζοντας ως παντελώς αβάσιμη τη μελέτη του πανεπιστήμιου της Φλωρεντίας. "Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε ερώτησή μου στη Βουλή για το πόσες άδειες χωρά το φάσμα απάντησε αυθόρμητα ‘‘με άνεση όχι περισσότερες από 10’’" αποκάλυψε δε.

"Το ΕΣΡ λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του ’90 και απέκτησε συνταγματική υπόσταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 στο οποίο ήμουν εισηγητής" διευκρίνισε.

Όσον αφορά τις αποκαλύψεις αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το Σχέδιο Β σχολίασε πως "δείχνουν τι αποφύγαμε εκεί που η Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει κλίμα και να ανακάμπτει... Πήγαμε στα καλά καθούμενα να γίνουμε χώρα της Λατινικής Αμερικής." "Δεν εθνικοποιείς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αλλάζεις νόμισμα, δεν επιβάλεις αλλαγή του νομίσματος των καταθέσεων έτσι απλά με μία νομική πράξη, εδώ η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το κόστος της διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη ανέρχεται σε δεκάδες δισεκ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ. "Εδώ βλέπουμε και ζητήματα ελευθέριων και δημοκρατιας... Δεν κρατικοποιείς κεντρική τράπεζα και κάνεις νέο νόμισμα έτσι απλά... Η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε βία" δήλωσε δε.

Εκλογικός νόμος

Αναφορικά με τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση εκλογικό νόμο, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε ότι "δεν πρόκειται για εκλογικό νόμο, αλλά για πρωτοβουλία αλλαγής εντύπωσαν και πεδίου συζήτησης ενώ έχουμε κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης", συμπληρώνοντας ότι "οι συζητήσεις γίνονται τυχοδιωκτικά και επιπόλαια."

Για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών "ενώ τώρα έχουμε έξι άδειες και στην πράξη λειτουργούν πολύ περισσότεροι σταθμοί δεν προκύπτει επιστημονικά από πουθενά". Χαρακτήρισε ακόμη «παντελώς αβάσιμη» τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι κατά την ακρόασή του στη Βουλή, ο νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ερωτηθείς από τον ίδιο για το πόσες άδειες μπορούν να δοθούν  του απάντησε: "Όχι περισσότεροι από δέκα με άνεση".