Skip to main content

Βενιζέλος: Μικρή σημασία θα έχει το κλείσιμο της αξιολόγησης (video)

«H επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει συζητώντας με τους εταίρους στη γλώσσα τους», δήλωσε με νόημα ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση φαίνεται πως θα κλείσει, αυτό όμως έχει μικρή σημασία, διατύπωσε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Και τούτο, γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος, «Μπορεί και να κλείσει η αξιολόγηση. Βλέπω ότι οι εταίροι θα κάνουν υποχωρήσεις και θα δοθούν κάποια παραμετρικά μέτρα για την παρούσα αξία του χρέους ή έστω θα να δηλωθούν ότι θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία». Όπως εξήγησε άλλωστε: «Το ζήτημα δεν είναι τόσο εάν θα τελειώσει η αξιολόγηση αυτή, για να γίνουν εκταμιεύσεις. Αυτά λίγο πολύ θα λυθούν ως προβλήματα και άλλωστε η μεγάλη δόση αφορά την εξόφληση των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο εξάλλου, θα υπάρξει 4ο μνημόνιο ούτως  ή άλλως υπό την έννοια των αυστηρών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών όρων μακράς διάρκειας. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει και 4ο δάνειο.

«Θα βγούμε στις αγορές υπό αυστηρούς όρους και αυτό θα είναι το 4ο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ενώ εκτίμησε πως: «Πολιτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεις την προοπτική να πεις κάποια άλλα πράγματα οικονομικά και αναπτυξιακά, που να αφορούν τη χώρα μετά το 2018-19 και όλα αυτά γίνονται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση διότι αυτή για την παρούσα κυβέρνηση έχει εξαντληθεί προ πολλού και σίγουρα δεν αφορά το μετά τέλος του προγράμματος».

Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, είπε, εάν την προλάβουμε, έχει νόημα μόνο εάν η χώρα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων, αλλά δεν είναι από μηχανής θεός.

Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την διαφωνία του με την άποψη που θέλει το μεγάλο πρόβλημα να είναι το χρέος, εφόσον, ο ίδιος εκτιμά ότι το μείζον πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.

«Το 2009 – 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα άνθρωποι που πίστευαν ότι απειλούν την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Λες και το ΔΝΤ το έφερε η Ελλάδα. Το έφερε η γερμανική κυβέρνηση λόγω δυσπιστίας στην Κομισιόν» υπενθύμισε ενώ εξήγησε παράλληλα και γιατί έχει ξανανοίξει η συζήτηση περί Grexit στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό:

«Γιατί υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, που πιστεύουν στην επαναφορά στο εθνικό νόμισμα», είπε υποστηρίζοντας πως αντιθέτως κανείς στην Ευρώπη κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει ένα τέτοιο χορό, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον εθνικισμό σε πολλές χώρες, καθώς πχ η Λεπέν ήδη θέτει ζήτημα φράγκου.

Παράλληλα, διατύωσε την εκτίμηση πως  η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τα πράγματα συνολικά, για αυτό πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να γίνει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλει να συμμετάσχει.

Η επόμενη κυβέρνηση εξήγησε, θα πρέπει να προχωρήσει όχι εφαρμόζοντας αυτά που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά να κάνει μία συζήτηση με τους εταίρους που θα βγάζει νόημα με βάση τη δική τους γλώσσα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιον ρόλο θα επιθυμούσε να διαδραματίσει  σε μια τέτοια κυβέρνηση, απάντησε πως το ζητούμενο για τον ίδιο είναι: «Να  συνεννοηθούμε πολιτικά σε αυτή τη χώρα για πράγματα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα», διευκρινίζοντας ότι: «Το θέμα δεν είναι να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να έρθει η αυτοδύναμη ΝΔ ή να προφυλαχθούν τα κεντρώα κόμματα από τη φθορά της εξουσίας».