Skip to main content

Βενιζέλος: Έρχεται τέταρτο μνημόνιο με δεσμεύσεις αντί για δάνειο

Η αξιολόγηση φαίνεται πως θα κλείσει, πιθανότατα με παραμετρικά μέτρα για το χρέος, όμως αυτό έχει μικρή σημασία, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έρχεται 4ο μνημόνιο με δεσμεύσεις αντί για δάνειο, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

«Η διαπραγμάτευση αυτή αφορά στην πραγματικότητα το μετά του 3ου προγράμματος και οικονομικά και πολιτικά. Έρχεται ένα 4ο μνημόνιο με όρους και δεσμεύσεις, αλλά αντί για δάνειο, εξομαλύνσεις στο χρέος», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος.

«Πολιτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεις την προοπτική να πεις κάποια άλλα πράγματα οικονομικά και αναπτυξιακά, που να αφορούν τη χώρα μετά το 2018-19 και όλα αυτά γίνονται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση διότι αυτή για την παρούσα κυβέρνηση έχει εξαντληθεί προ πολλού και σίγουρα δεν αφορά το μετά τέλος του προγράμματος», υποστήριξε.

Ο κ.Βενιζέλος ανέφερε ότι 4ο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως με την έννοια αυστηρών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών όρων μακράς διάρκειας. Το ερώτημα είναι, είπε, εάν θα υπάρξει και 4ο δάνειο.

«Θα βγούμε στις αγορές υπό αυστηρούς όρους και αυτό θα είναι το 4ο μνημόνιο», υποστήριξε.

Σε σχέση με την αξιολόγηση, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι φαίνεται πως θα κλείσει, πιθανότατα με παραμετρικά μέτρα για το χρέος, όμως αυτό έχει μικρή σημασία.

«Μπορεί και να κλείσει η αξιολόγηση. Βλέπω ότι οι εταίροι θα κάνουν υποχωρήσεις και θα δοθούν κάποια παραμετρικά μέτρα για την παρούσα αξία του χρέους ή έστω θα να δηλωθούν ότι θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα δεν είναι τόσο εάν θα τελειώσει η αξιολόγηση αυτή, για να γίνουν εκταμιεύσεις. Αυτά λίγο πολύ θα λυθούν ως προβλήματα και άλλωστε η μεγάλη δόση αφορά την εξόφληση των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ τον Ιούνιο».

Ο κ.Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το χρέος, εκτιμώντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Εκτίμησε ότι η ποσοτική χαλάρωση -εφόσον την προλάβουμε- έχει νόημα μόνο εάν η χώρα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων, αλλά δεν είναι από μηχανής θεός.

Ο κ.Βενιζέλος σχολίασε ότι «το 2009 – 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα άνθρωποι που πίστευαν ότι απειλούν την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Λες και το ΔΝΤ το έφερε η Ελλάδα. Το έφερε η γερμανική κυβέρνηση λόγω δυσπιστίας στην Κομισιόν».

Υποστήριξε επίσης ότι η συζήτηση για το Grexit έχει ξανανοίξει στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, «γιατί υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, που πιστεύουν στην επαναφορά στο εθνικό νόμισμα». Εκτίμησε αντίθετα ότι δε θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη να ανοίξει ένα τέτοιο χορό, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον εθνικισμό σε πολλές χώρες, καθώς «πχ η Λεπέν ήδη θέτει ζήτημα φράγκου».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τα πράγματα συνολικά, για αυτό πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να γίνει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλει να συμμετάσχει.