Skip to main content

Βενεζουέλα: Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50% ανακοίνωσε ο Μαδούρο

Ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στο εξής στα 40 μπολίβαρ δηλ. 60 δολάρια με την ανώτερη επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή 12 δολάρια στη μαύρη αγορά.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Κυριακή μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% στη Βενεζουέλα, μια χώρα με ιλιγγιώδη πληθωρισμό.

Ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στο εξής στα 40 μπολίβαρ, αποφάσισε με διάταγμα ο Μαδούρο, δηλ. 60 δολάρια με την ανώτερη επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή 12 δολάρια στη μαύρη αγορά.

«Για να ξεκινήσει καλά ο χρόνος, αποφάσισα την αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους κατά την εβδομαδιαία εκπομπή του στη δημόσια τηλεόραση.

Το ύψος της διατροφικής βοήθειας που δίνεται μαζί με τον μισθό παραμένει αμετάβλητο, περίπου στα 93 δολάρια.

Το 2016, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον πρόεδρο κατά 30% τον Απρίλιο, στη συνέχεια 40% τον Οκτώβριο.

Εδώ και μήνες μια μεγάλη οικονομική κρίση σοβεί στη Βενεζουέλα, η οποία συνδέεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου -του μοναδικού πλούτου της- που προκάλεσε μια έκρηξη του πληθωρισμού (475% το 2016 σύμφωνα με το ΔΝΤ) και άδειασε τα ράφια των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων.

Για τον πρόεδρο Μαδούρο, η κρίση που διέρχεται η χώρα εξηγείται από μια «καπιταλιστική συνωμοσία» ενορχηστρωμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δεξιά αντιπολίτευση εκτιμά από την πλευρά της πως οφείλεται σε 18 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης υπό τον τέως πρόεδρο Ούγκο Τσάβες και τον Μαδούρο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Datanalisis, σχεδόν το 80% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του αρχηγού του κράτους.