Skip to main content

Velocity Partners: 24 εκατ. ευρώ έτοιμα για την ελληνική καινοτομία

Το επενδυτικό fund προβλέπει εκτόξευση των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας το 2018 και δηλώνει αισιόδοξο για την προοπτική της Θεσσαλονίκης.

Με κεφάλαια 24 εκατ. ευρώ, το επενδυτικό κεφάλαιο Velocity Partners ξεκινάει για να υποστηρίξει χρηματοδοτικά όπως και με συμβουλευτικές υπηρεσίες, καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια, του preseed και seed, αξιοποιώντας το υποστηρικτικό πλαίσιο της επενδυτικής πλατφόρμας Equifund, του λεγόμενου fund of funds, μέσω του οποίου τουλάχιστον 260 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά.

Οι εταίροι του V.P. – Κωνσταντίνος Μαύρος, Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου, Εric Parks, Aχιλλέας Πετρόπουλος- με πείρα πολλών χρόνων σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, δίνουν μέσω της Voria.gr απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν όσους θέλουν να δουν τη χώρα επιτέλους να περνάει σε φάση ανάπτυξης, τις start ups να γίνονται δυναμικό κομμάτι του εγχώριου επιχειρείν και να λειτουργούν σαν «δολώματα» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και, τα περίφημα οικοσυστήματα καινοτομίας για τα οποία τόσο συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια, να παίρνουν σάρκα και οστά και να λειτουργούν παραγωγικά.

Οι 4 partners του Velocity- που στον κουμπαρά των 24 εκατ. ευρώ έχουν βάλει και δικά τους χρήματα, μαζί με τα κεφάλαια από το ΕΙF, τη Eurobank και μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων- δηλώνουν αισιόδοξοι και προβλέπουν ότι το 2018 θα εκτοξευτούν οι τεχνολογικές εταιρείες της χώρας μας, μετά τα καλά deals που επιφύλαξε το 2017. Όσο δε για τη Θεσσαλονίκη, με το «φοβερά αξιόλογο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό», που κάνει δουλειά στο υπό διαμόρφωση οικοσύστημα καινοτομίας, τονίζουν ότι  «πρέπει να έχει εξωστρέφεια και διεθνή δυναμική εάν είναι να κυνηγήσει αυτό που μπορεί να καταφέρει».

- Επί χρόνια συζητούμε για spin offs, start ups, οικοσυστήματα τεχνολογίας κ.ο.κ. όπως επίσης επί χρόνια δραστηριοποιούνται Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων και V.C. χωρίς όμως να έχουμε τα αναμενόμενα θεαματικά αποτελέσματα. Γιατί οι προσδοκίες μας δεν επαληθεύονται;

Κωνσταντίνος Μαύρος: Οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα συνθηκών και δημιουργίας συνολικού οικοσυστήματος. Αυτό προϋποθέτει το θεσμικό πλαίσιο, η εκπαίδευση, οι οικονομικοί φορείς και η επενδυτική κουλτούρα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα αναγκαία σημεία, να είναι σωστά τοποθετημένα και να λειτουργούν αρμονικά. Αυτά με την σειρά τους προϋποθέτουν βούληση, εργαλεία και χρόνο. Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας πήγαμε από την απόλυτη απουσία οικοσυστήματος σε ορισμένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πρώτα αποτελέσματα με επιτυχίες και εξαγορές Ελληνικών εταιρειών. Υπάρχει πρόοδος.

Από εκεί και πέρα,  η προηγούμενη επενδυτική περίοδος (2013-2016) προσέφερε χρήσιμα διδάγματα στο σύνολο του οικοσυστήματος τα οποία, κατά την γνώμη μας, θα αποτελέσουν οδηγό για την επενδυτική περίοδο των Equifunds. Το βασικότερο σημείο αφορά την στόχευση και την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχει η Ελλάδα ως χώρα εκκίνησης. Ένα άλλο σημείο στο οποίο θεωρούμε πως η εμπειρία του προγράμματος Jeremie αποτέλεσε οδηγό για το Equifund, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι η δημιουργία επενδυτικών επιλογών σε πολύ πρώιμα στάδια επένδυσης (pre-seed), έτσι ώστε να καλυφθεί η ανάγκη που υπήρχε στο οικοσύστημα τα προηγούμενα χρόνια, και αφορά την δυνατότητα πρώτης χρηματοδότησης και υποστήριξης για ομάδες που μόλις ξεκινούν, οι οποίες στο εξωτερικό συνήθως απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές αγγέλους και προγράμματα εκκόλαψης. Πλέον υπάρχει το εργαλείο και τα VCs για τη χρηματοδότηση όλων των σταδίων στo πλαίσιo ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης.

- Το Velocity. Partners, σαν νέο V.C. που μπαίνει στην αγορά, τι διαφορετικό θα επιδιώξει και πώς θα το πράξει; 

Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου: Το fund τα επόμενα 5 χρόνια αναζητά συγκροτημένες ομάδες τις οποίες θα υποστηρίξει και θα εφοδιάσει -πέραν των  κεφαλαίων- με υπηρεσίες συμβουλευτικής στους τομείς της διοικητικής οργάνωσης, νομικών και λογιστικών συμβουλών, ανάπτυξης προϊόντος, διάθεση του προϊόντος στην αγορά, επικοινωνίας καθώς και εύρεσης του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον της παρουσίας εταιρικών συμβούλων, και διεθνούς βεληνεκούς mentors και advisors, ιδιαίτερα ισχυρό σημείο του νέου fund είναι το προφίλ των 4 εταίρων/ partners και οι οποίοι θα ενισχύσουν με τις εμπειρίες τους, τις νέες ομάδες και εταιρείες που θα επιλεγούν. Γνωρίζουμε το οικοσύστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι δεξιότητες των 4 εταίρων είναι άκρως συμπληρωματικές προσφέροντας ουσιαστικό όφελος για τις επενδυόμενες εταιρείες.

- Σε μία προσπάθεια καταγραφής και αποτύπωσης των ελπιδοφόρων νεοφυών επιχειρήσεων, τι εικόνα σχηματίζουμε; Ποια είναι η πραγματική τους δυναμική; 

Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου: Το 2017 έκλεισε έχοντας προσφέρει αρκετές σημαντικές ειδήσεις (εξαγορές Taxibeat, Innoetics - νέες επενδύσεις σε Pollfish, Blueground) οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες χτίζουν προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούν να προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, να διακριθούν και να αναπτυχθούν σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να αποτελέσουν στόχο εξαγορών. Αυτή η βάση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης και εκτόξευσης για τις τεχνολογικές εταιρίες της χώρας μας το 2018. Παράλληλα, είναι δεδομένος ο στόχος αναστροφής του brain drain που έχει βιώσει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, που στην περίπτωση μας, αφορά την επιστροφή εξειδικευμένου και έμπειρου δυναμικού με διεθνείς παραστάσεις στον χώρο της ψηφιακή οικονομίας και της τεχνολογίας. Επίσης, είναι εξαιρετικά θετικό και αισιόδοξο το γεγονός πως πλέον βλέπουμε ιδρυτές με έναν ή δύο ολοκληρωμένους επιχειρηματικούς κύκλους, έτοιμους να επιχειρήσουν εκ νέου, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις προηγούμενες εμπειρίες τους.

- Όταν λέμε καινοτόμες start ups αναφερόμαστε μόνο σε επιχειρήσεις που συνδέονται με Πληροφορική και Επικοινωνίες; Γιατί δεν μπορούν οι παραδοσιακοί κλάδοι της οικονομίας να είναι στην πρωτοπορία της τεχνολογίας;

Eric Parks: Ασφαλώς και μπορούν. Όταν αναφερόμαστε σε νεοφυείς επιχειρήσεις εννοείται κάθε νέα προσπάθεια ανεξαρτήτως κλάδου. Ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά καθιστώντας παλαιότερα επιχειρηματικά και παραγωγικά μοντέλα ανεπαρκή. Για αυτό τον λόγο, νέες εταιρείες συχνά έχουν την δυνατότητα να ξεπεράσουν σχήματα που έχουν σταματήσει να καινοτομούν. Αυτό άλλωστε φαίνεται όταν εταιρείες προερχόμενες από αγορές στις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά πρωταγωνιστεί, όπως αυτές του Travel-Tech, του Maritime-Tech, αλλά και ευρύτερα του B2B/Enteprise software χώρου, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σημαντικά στο εξωτερικό, προσελκύοντας ελληνικά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, στην επόμενη πενταετία;

Αχιλλέας Πετρόπουλος: Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, το τοπίο αλλάζει και η τεχνολογία έρχεται να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα. Η σημασία της ενίσχυσης νέων εταιρειών υψηλής επίδρασης (highimpact) με προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της τεχνολογίας που θα απασχολήσουν άτομα με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητες σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, είναι ένα σημαντικό στοίχημα για την Ελλάδα καθώς και μια πραγματική ευκαιρία με δεδομένη την ικανότητα του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα μας. Η μέχρι τώρα έλλειψη πηγών χρηματοδότησης στο ιδιαίτερα κρίσιμο αλλά υπο-εξυπηρετούμενο πρώιμο στάδιο  χρηματοδότησης (preseed&seed) αποτελεί ένα κενό και μια μοναδική ευκαιρία τα οποίο το νέο fund φιλοδοξεί να καλύψει.

- Γι' αυτό που ορισμένοι ονομάζουν "οικοσύστημα καινοτομίας"στη Θεσσαλονίκη, τι γνώμη έχετε; 

Eric Parks: Η Θεσσαλονίκη έχει φοβερά αξιόλογο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και εξαιρετική εκπαίδευση. Σε επίπεδο οικοσυστήματος καινοτομίας η πρόσφατη πρόσκληση και παρουσία μας στο ΟΚ Thess μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την δουλειά που κάνουν mentors, ομάδες και φορείς και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως υπάρχουν στην πόλη άνθρωποι με πάθος και μεράκι. Οι προκλήσεις από εκεί και πέρα είναι δεδομένες. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει εξωστρέφεια και διεθνή δυναμική εάν είναι να κυνηγήσει αυτό που μπορεί να καταφέρει.

- Έχει το Velocity Partners σταχυολογήσει επιχειρήσεις στις οποίες θα ήθελε να επενδύσει; 

Κωνσταντίνος Μαύρος: Επί του παρόντος η ομάδα μας εξετάζει πληθώρα επενδυτικών προτάσεων. Ως pre-seed και seed fund ψάχνουμε ολοκληρωμένες, έμπειρες και συμπληρωματικές ομάδες νέων επιχειρηματιών/ιδρυτών, με πλήρη αφοσίωση στο υπό ανάπτυξη project. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν προδιαγράψει με ακρίβεια τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η εταιρεία τους για τους επόμενους 6, 12 και 18 μήνες, και να είναι σε θέση να αναλύσουν και να εξηγήσουν με ακρίβεια της επιλογές τους σε σχέση με το fund deployment, την χρήση δηλαδή των κεφαλαίων που ζητούν, το οποίο θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με μια σειρά από στόχους που θα πρέπει να επιτύχει η εταιρεία, είτε σε επίπεδο ανάπτυξης προϊόντος, είτε σε επίπεδο εισόδου στην αγορά-στόχο και ανάπτυξης πελατολογίου. Είναι τέλος εξαιρετικά σημαντικό να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο (working prototype) του προϊόντος ή της υπηρεσίας που αναπτύσσουν.

- Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις σε κλάδους των νέων τεχνολογιών;

Αχιλλέας Πετρόπουλος: Αυτό πιστεύουμε. Η Tesla αναγνώρισε την αξία των Ελλήνων μηχανικών, απόδειξη η επιλογή της εταιρείας να επενδύσει στην δημιουργία μονάδας R&D στην χώρα μας, μόλις τον περασμένο μήνα. Η Samsung επίσης, μέσω της εξαγοράς της Innoetics το 2017. Ελληνικές εταιρείες άρχισαν να φέρνουν ήδη επιτυχίες. Είμαστε ένας λαός με, σχετικά, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, μιλούμε Αγγλικά σε ποσοστά πολύ πάνω του μέσου όρου, είμαστε γεωγραφικά στρατηγικά τοποθετημένοι.  Το στοίχημα είναι να φέρουμε περισσότερες επιτυχίες. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε σε αυτό.

Το who is who των 4 Partners

H ομάδα αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Μαύρο, με διεθνή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στην ενέργεια και τις υποδομές, τον ιδρυτή του Found.Ation και του TEDxAthens Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου, τον Eric Parks πρώην στέλεχος διεθνών διαφημιστικών ομίλων και ενεργό Angel Investor και τον Αχιλλέα Πετρόπουλο με πολυετή παρουσία σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και εμπειρία σαν επενδυτικό σύμβουλο.