Skip to main content

Βέλγιο: Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης υπέβαλαν παραιτήσεις

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου, Γιάν Γιαμπόν και Κοέν Γιενς αντίστοιχα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ, οι παραιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαρλ Μισέλ.

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Όλα δείχνουν ότι η μίνι κυβερνητική κρίση ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είχε απελάσει το καλοκαίρι του 2015 έναν από τους τρομοκράτες που εμπλέκονται στο μακελειό, τον Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι και είχε ενημερώσει σχετικά τις βελγικές αρχές, αλλά ο τρομοκράτης αφέθηκε ελεύθερος.

Ο τρομοκράτης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τις βελγικές αρχές ως ένας από τους καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε απελαθεί από την Τουρκία όχι μία αλλά δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015.

Αυτή την πληροφορία την έδωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Τουρκίας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει φως στην υπόθεση, να αποφύγει τις σκιές και να δουλέψει με το κοινοβούλιο» απάντησε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου είχε διαψεύσει τον Ερντογάν που δήλωσε χθες ότι ο τρομοκράτης που απέλασε η Τουρκία αφέθηκε ελεύθερος και δήλωσε ότι δεν υπήρξε απέλαση προς το Βέλγιο. Δήλωσε, επίσης, ότι όταν ο Ελ Μπακράουι «απελάθηκε, πήγε στην Ολλανδία και όχι στο Βέλγιο».

Το πρωί της Πέμπτης, συνεδρίασαν οι επικεφαλής των κομμάτων του Βελγίου, και το κλίμα είναι πολύ τεταμένο και βαρύ. Στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την δημιουργία επιτροπής ερευνών της Βουλής για να διευκρινιστεί ποιές είναι οι ευθύνες των βελγικών αρχών στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου.

Αυτή τη στιγμή, τρεις εκπρόσωποι της κυβερνητικής πλειοψηφίας (MR, N-VA και CD&V) αρνούνται την δημιουργία επιτροπής ερευνών στη Βουλή αλλά το τέταρτο κόμμα της συγκυβέρνησης ( Open VLD) είναι θετικά διακείμενο.