Skip to main content

Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση της Αθήνας, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

«Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup», ανέφερε η πηγή.

«Βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», αποτελεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup.

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε χθεσινές, αρκετά θετικές, αναφορές για τις διαπιστώσεις των θεσμών επί της αξιολόγησης της πρότασης.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγή της ΕΕ, οι ελληνικές προτάσεις «μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης».

«Υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», είπε η συγκεκριμένη πηγή, με τον ESM να είναι έτοιμος να εξετάσει την παροχή μέχρι και 58 δισ. ευρώ για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η αξιολόγηση έχει πιθανότητες «50-50» να εγκριθεί από το Eurogroup, λόγω της αντίθεσης από σκληροπυρηνικούς όπως η Γερμανία που αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

Εξάλλου, το Reuters επισήμανε σε μεταμεσονύκτιο τηλεγράφημά του ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.